latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:24 ⇒ 13:43 | Аутор: РТС

Коридори хладног ваздуха - како расхладити вреле градове

У градовима је љети често неподношљиво вруће због бетонских површина, густе градње, мало зеленила и пораста температура. Да ли у мјере које могу да се предузму спадају и тзв. коридори хладног ваздуха?
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Градови се посебно јако загријавају љети. Сунчеву топлоту упијају и задржавају бетон и асфалт па су и ноћи изузетно топле. Такозване тропске ноћи с температурама изнад 20 степени ремете здрав сан. Како охладити градове? Да ли су такозвани коридори хладног ваздуха од помоћи?

Шта су коридори хладног ваздуха?

У околини градова су ноћи знатно свјежије. Тамо је и код најтоплијих дана ноћу до 15 степени. Градови би могли да се донекле расхладе, ако би тај ваздух могао да струји у њих.

Коридори хладног ваздуха су зелене површине, ријеке, језера, железничке пруге и веома широке улице са зеленилом. Хладан ваздух струји свега неколико центиметара изнад тла, па насипи и зграде спречавају то струјање. Зато би при обликовању градова морало да се пази да се такви коридори држе слободним.

Зашто су ноћи у околини свежије?

Напросто, тамо нема бетона и асфалта, већ преовладавају земља, пјесак и ливаде.Ту се сунчева топлота не упија на тај начин да се задржи до касно у ноћ.

Осим тога, свјеж ваздух настаје испаравањем воде изнад лишћа, а у ванградским подручјима најчешће има много зеленила. Зато се у њима ваздух брже хлади послије заласка сунца.

Посебно је свјеже на ливадама и у воћњацима као и изнад глиненог, пјесковитог и тресетног земљишта.

Како свјеж ваздух стиже у град?

Топографија је такође веома важна. Хладан ваздух је тежи од топлог и скупља се при тлу, рецимо на ливадама. Ако је ливада на косини или на брду, онда хладан ваздух снажно струји надоле. Тако настаје вјетар који расхлађује.

Градови који су у долинама, на косинама или на обронцима брда могу да профитирају од тог хладног ваздуха. Коридором хладан ваздух може да допре све до центра, потискујући топао ваздух, који се пење, а свјеж ваздух расхлађује улице и зграде.

На пример, Штутгарт лежи у долини и жели да задржи локални систем провјетравања на основу својих коридора за хладан ваздух. Урбанистички планови и градња се усклађују с тим циљем.

Шта градови могу да ураде?

Широм свијета се све више обраћа пажња на могућност хлађења градова дотоком свјежег ваздуха из околине. У Њемачкој су у међувремену бројни градови и региони спровели одговарајуће климатске анализе. Исто су учинили и широм свијета, у градовима као што су Њу Делхи, Лима, Лагос, Сеул, Мелбурн и Портланд.

Метеоролози најприје мере температуре и струјања ваздуха на различитим мјестима у граду и околини, податке убацују у специјалне компјутерске програме и тако израђују детаљне климатске атласе градова. На основу тих атласа градови могу да одлуче да не преграђују коридоре којима струји свјеж ваздух, да их побољшају те да заштите и оснаже природно хлађење околине.

Осим тога, градови могу да уведу низ мјера за значајно хлађење, смањивање броја тропских ноћи и побољшање животног квалитета. У те мјере спада отклањање површина запечаћених бетоном и асфалтом, сађење дрвећа уз улице, мање мотора на фосилна горива, озелењавање кровова и фасада, више паркова и водених површина, што свјетлије фасаде и зграде, повећање површина под сјенком.

Извор: Дојче веле