latinica  ћирилица
15/07/2024 |  11:38 ⇒ 14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Стевандић: Сребреница се не може користити као гориво за сукоб са Србијом и Српском

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да ФБиХ не може да користи Сребреницу и резолуцију о геноциду у Сребреници која је усвојена у УН, као гориво за сукобе са Србијом и Републиком Српском.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Коментаришући говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на комеморацији у Поточарима поводом обиљежавања 29 година од злочина у Сребреници, који је оптужио руководство Србије да угрожава мир у региону, Стевандић је за Тањуг рекао да је Бећировић човек који заузима медијски простор само ако нападне Србију и предсједника Србије Александра Вучића.

Како је навео, у Федерацији БиХ постоји намера да се трагедија у Сребреници и резолуција наплаћује, поручивши да се наплаћивање трагедије у Сребреници, таргетирање Републике Српске и називање Срба геноцидним народом не исплати.

- У нама се много тога промијенило од усвајање резолуције, ми смо много више достојанства вратили у политику. Срби имају политичке намјере да покажу свијету да мора да их уважи да бране своју теритрорију, свој народ и уставна права и у Србији, и у Српској и на Косову и Метохији - поручио је он.

Стевандић додаје да у моменту када је БиХ нестабилна, Република Српска полако заузима своје мјесто у свијету, истакавши да Република Срска пријее 10 година није била оволика тема, а бити велика тема значи добити могућност да нешто објасниш.

- Никада није било толик приче колико је српских цивила побијено у Кравицама, Бјеловцу, и то све сами цивили, а да је одмазда у Сребреници извршена над муслиманским војницима који су учествовали у тим масакрима. То је сада први пут изашло у јавност, то сада знају исламске и друге земље, а то је био дио геополитичке агенде подршке САД Бошњацима - навео је он.

У моменту када постоји српско јединство и када је однос Србије и Српске перфектан, Стевандић каже да нема потребе на позивање велике Србије, и додаје да без обзира на подмукле прозивке праћене ружним ријечима о БиХ, Србија увијек покаже поштовање и пијетет према Поточарима.

Говорећи о атентату на бившег предсједника САД и кандидата Републиканске странке на предстојећим предсједничким изборима у САД Доналда Трампа, Стевандић је оцијенио да је Трамп овим што се догодило изабран за америчког предсједника, и додао да у тренутном постдемократском добу, за спољно политику САД као најмоћнију силу више није битно шта народ изгласа.

Према његовим ријечима, прије десетак дана је било прича да амерички предсједник Џозеф Бајден није способан, али да има добар тим, напоменувши да је тај тим замка који води у то да Америка не води спољну политику у зависности од воље бирача, већ да спољну политику воде неке друге институције.

- Није много боље у Европи, а не може бити боље ни у Русији, у Русији се зна да један човјек одлучује. Свака сила која осваја свијет са мора, као некада Енглеска, која има много база, утицаја, нас је научила, као што су нас Американци научили да је њихов национални интерес ко ће бити градоначелник Београда, ко ће бити у опозицији, а ми не смијемо да кажемо да је наш национални интерес да вратимо Косово јер се то доживљава као агресија - навео је предсједник парламента Републике Српске.

Стевандић сматра да је, у моменту када је битно водити спољну политику, Србија на одличном путу јер није "залутала" ни на једну страну, а у исто вријеме је сачувала добре односе са Русијом и показала Западу да не може да је употријеби када њима затреба.

Овакав свјетски поредак нема будућности и брзо ће се открити ко је у суштини преговарач, изјавио је Стевандић оцијенивши да Бајден сигурно није преговарач, али да Америкаци јесу у руско-украјинском рату.

- У Украјини је живјело око 10 милиона Руса, они тамо имају легалан интерес да ратују за безбједност свог народа. Није исти интерес када га базираш на сопственом народу или на другим геополитичким интересима - додао је он.

Стевандић је истакао да Србија не смије да залута јер она није ни руски ни амерички "носач авиона", али додао да такође не смије да поремети традиционалне везе које су перфектне и са Русијом и са Кином зато што ће само они који имају суверенитет и самосталност имати мјесто у новим преговорима.

Додао је да најава француског предсједника Емануела Макрона о слању трупа у Украјину, није идеја Макрона, већ да је то "испипавање снага" и резултат геополитичких договора.

На питање да ли види сличност у томе како медији представљају Трампа и како регионални медији представљају наше државнике, Стевандић је рекао да се већ годину дана говори о томе да Трамп буде убијен и да се настави са постдемомкратско доба јер је Трамп већа пријетња том систему него руски предсједник Владимир Путин, за ког он сматра да ће побиједити у Украјини прије или касније.

- Велика је заблуда да се Русима жури, они су на основу рата у Украјини ојачали Брикс, промијенили начин рада ОПК, промијенили технолошки дио који су наслонили на Кину, тако да што би се њима журило да заврше Украјину када су велики дио свог народа спасили и сада мијењају свијет. Они сада из тог националног интереса прелазе у геополитички интерес, и ми имамо велики сукоб геополитичких интереса - објаснио је он.