latinica  ћирилица
14/07/2024 |  15:56 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Почела реализација Меморандума; Полиција Српске укључена у обезбјеђење Егзита (ВИДЕО)

Припадници МУП-а Републике Српске укључени су у обезбјеђење највећег регионалног музичког фестивала Егзит у Новом Саду. Тиме је почела реализација Меморандума о сарадњи МУП-а Републике Србије и МУП-а Републике Српске.
Полиција Српске на Егзиту - Фото: РТРС
Полиција Српске на ЕгзитуФото: РТРС

Током одржавања Егзита од 10. до 14. јула на којем се очекује више од 200.000 посјетилаца , ангажовано је 700 припадника Мупа- Србије, а полицијски пунктови постављени су на више локација у Новом Саду.

Осигурати тако велики простор као што је Петроварадинска тврђава, са више од 20 бина и најмање 50- 60 хиљада младих људи сваке фестивалске вечери, није нимало лак задатак, кажу припадници МУП-а Србије.

- Примјетили сте да је појачано присуство полицијских службеника на улицама Новог Сада. Фестивал, према неким процјенама посјети између 200.000 и 220.000 људи, што домаћих држављана, што иностраних држављана. Ове године имали смо прилику да угостима и шест припадника из МУП Републике Српске који свакодневно са нама прате наш рад и размјењујемо искуства - рекао је Драган Китић из ПУ Нови Сад.

Припадници полиције су на контролним пунктовима на улазима на тврђаву, али се ту посао не завршава. Осим униформисане полиције, о безбједности посјетилаца фестивала брину и припадници полиције у цивилу , али и служби обезбјеђења од стране организатора Егзита. Сви имају своје задатке.

- Ово за нас представља једно велико искуство зато што код нас нема овако великих догађаја у том обиму и самим тим размјењујемо искуства, мишљења. Гледамо и како раде њихови полицијски службеници. Закони и полицијска овлашетња су иста и у Србије и Републици Српској, али је већи обим посла тако да учимо доста тога. И мсилим да ће нам ово помоћи у нашем даљем раду и напредовању - навео је припадник ПУ Бањалука Немања Ступар.

Сарадња два министарства на обезбјеђењу Егзита, прва је активност на реализацији Меморандума о сарадњи МУП-а Републике Србије и МУП-а Републике Српске током туристичке сезоне, потписаног 18. јуна у Требињу.

- То није једина манифестација на којој сарађијемо са припадницима Републике Српске. Већ ће се то одржавати и на другим дијеловима полицијских управа на нашој територији. А исто тако и на територијима полицијских управа Републике Српске ће бити присутни наши полицијски службеници - додао је Милан Лончар из ПУ Нови Сад.

Планирано је да се сличне активности, током љетне и зимске туристичке сезоне, реализују у више градова у Републици Српској и Србији као што су Београд, Нови Сад, Златибор, Бањалука, Фоча и Требиње.