latinica  ћирилица
14/07/2024 |  07:00 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Трамп: Радујем се конвенцији у Висконсину; Затворен ваздушни простор изнад Бетел парка (ВИДЕО)

Припадници Тајне службе евакуисали су Доналда Трампа са предизборног скупа у градићу Батлер у Пенсилванији, након што се из масе чуло неколико хитаца из ватреног оружја. Трамп, којем су се око ува и на лицу видјели трагови крви, пребачен у болницу. Нападач убијен, још двије особе рањене. ФБИ окарактерисао пуцњаву као покушај атентата на Трампа.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

14.28 - Бивши амерички предсjедник Доналд Трамп обратио се други пут бирачима након што је на њега пуцано на предизборном скупу у Пенсилванији.

Доналд Трамп је објавио своју другу изјаву на друштвеним мрежама "Истина".

- У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо свој прави карактер Американаца, остајући јаки и одлучни - написао је Трамп.

Трамп је написао и да се радује говору у Висконсину гдје ће ове недјеље бити одржана Републиканска национална конвенција.

13.40 - Свједок: Нападач је ишао са крова на кров

Један свједок који је присуствовао предизборном скупу Доналда Трампа тврди да је видео нападача како се помјера са крова на кров изнад објеката (зграде) са којег је атентатор пуцао.

Наводи да је то било неколико минута прије пуцњаве, као и да је о томе што је видио обавијестио полицију.

- Био сам поред ограде и рекао полицајцима да се човјек креће по крову - каже Бен Макер за Си-Ен-Ен.

11.30 - Затворен ваздушни простор изнад Бетел парка

Америчке власти затвориле су ваздушни простор изнад Бетел парка, одакле је Томас Метју Крукс, осумњичени за напад на бившег предсједника САД Доналда Трампа на предизборном митингу у Батлеру, у Пенсилванији Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да је ваздушни простор затворен из посебних безбједносних разлога, преноси Еј-Би-Си њуз.

Федерални истражни биро идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као "субјекта умијешаног" у покушај убиства бившег предсједника Доналда Трампа. У саопштењу ФБИ наведено је да је Крукс из Бетел парка у Пенсилванији, преносе медији.

10.00 - Захарова: У САД распирују мржњу према политичким противницима

Послије покушаја атентата на бившег предсједника САД Доналда Трампа, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова подсјетила је да се у Сједињеним Америчким Државама подстиче распиривање мржње према политичким противницима.

09.30 - Званичници Српске оштро осудили покушај убиства Трампа

Оштро осуђујем покушај убиства предсједничког кандидата и бившег предсједника САД Доналда Трампа - навео је предсједник Српске Милорад Додик на Иксу.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је шокирана вијешћу о покушају атентата на бившег америчког предсједника и предсједничког кандидата Републиканске странке на изборима 2024. Доналда Трампа.

09.20 - Атентатор на Трампа био републиканац који је донирао новац групама повезаним са демократама

Након што је Федерални истражни биро идентификовао 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као атентатора на бившег предсједника Сједињених Држава Доналда Трампа на изборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији, амерички медији објављују нове инфромације о њему.

Крукс је живио у преграђу Питсбурга, Бетел Парку, око 90 километара јужно од мјеста на којем је организован Трампов предизборни скуп, пише Си-Ен-Ен.

08.50 - Премијер Србије Милош Вучевић најоштрије осудио атентат на Доналда Трампа

Премијер Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио атентат на бившег америчког председника Доналда Трампа, уз оцјену да "насиљу не може и не смије бити мјеста у политици".

- Најоштрије осуђујем покушај атентата на 45. предсjедника САД Доналда Трампа. Насиљу не може и не сме бити мjеста у политици. Сви заједно морамо пружити отпор свакоме ко мисли да метком, умjесто гласачким листићем, може да доноси одлуке. Демократија мора бити одбрањена, а људски живот неприкосновен - навео је Вучевић.

08.05 - ФБИ открио идентитет атентатора

Федерални истражни биро идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као атентатора на бившег предсједника Сједињених Држава Доналда Трампа на изборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији.

07.15 - Трамп слетио у Њу Џерзи, изашао из авиона

Бивши предсjедник Доналд Трамп, који је повријеђен када је на њега пуцано на његовом митингу у Батлеру, у Пенсилванији, слетио је у Њу Џерзи и на видео снимку се види како излази из авиона, јавио је МСНБЦ.

Претходно је гувернер Пенсилваније Џош Шапиро изјавио да је Трамп напустио Батлер.

- Под заштитом америчке Тајне службе и уз помоћ државне полиције Пенсилваније, бивши предсједник Трамп је напустио област Батлера - навео је Шапиро у објави на мрежи Икс.

06:49 Бијела кућа: Бајден разговарао с Трампом након покушаја убиства

Амерички предсjедник Џозеф Бајден разговарао је у суботу са Доналдом Трампом, послије покушаја убиства бившег предсједника САД на његовом предизборном митингу у Пенсилванији, потврдио је неименовани званичник Бијеле куће.

- Бајден је такође разговарао са гувернером Пенсилваније Џошом Шапиром и градоначелником Батлера Бобом Дандојием - додао је неименовани званичник, преноси Ројтерс.

Због атентата на Трампа током предизборног скупа у Батлеру, предсједник Бајден вратити се у Бијелу кућу у недјељу ујутро, саопштила је Бијела кућа.

06:44 Вучић изразио дубоку забринутост због покушаја атентата на Трампа

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је дубоку забринутост због покушаја атентата на бившег предсједника САД и пријатеља Србије Доналда Трампа и снажно осудио насиље као начин политичке борбе.

- Желим му брз и успјешан опоравак, увјерен да ће из ове борбе изаћи још јачи - написао је на мрежи Икс.


06:40 Полиција: Убијен и двојица рањених су одрасли мушкарци

Говорећи на конференцији за новинаре у Батлеру у Пенсилванији, власти су рекле да су жртве у пуцњави идентификоване, али ти детаљи још нису јавно објављени.

У пуцњави, која се догодила на митингу бившег председника Доналда Трампа у суботу поподне, један учесник је мртав, а још двоје тешко повређено. Наоружаног нападача су такође убили агенти Тајне службе.

06:12 ФБИ: Пуцњава је била покушај атентата на Трампа

ФБИ је назвао пуцњаву на митингу бившег председника Доналда Трампа у суботу увече покушајем атентата.

- Вечерас смо имали оно што зовемо покушај убиства нашег бившег председника Доналда Трампа. То је још увек активно место злочина - рекао је Кевин Ројек, специјални агент задужен за теренску канцеларију ФБИ-ја у Питсбургу, говорећи на конференцији за новинаре у Батлеру у Пенсилванији.

Он је рекао да власти "раде на покушају да идентификују особу која је то урадила и све мотиве због којих је то учињено“, и замолио јавност да помогну у информацијама које би могле да помогну.

ФБИ је саопштио да је "близу" идентификације убице, али да још не саопштавају име.

06.05 Маск пружио подршку Трампу

Илон Маск се огласио на Иксу и пружио подршку Трампу.

У потпуности подржавам Трампа и надам се његовом брзом опоравку - рекао је Маск.

06:00 Дачић: Најоштирије осуђујем покушај убиства Трампа

Министар полиције Ивица Дачић рекао је да најоштрије осуђује покушај убиства Доналда Трампа и пожелио му брз и успјешан опоравак.

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић осудио је покушај убиства Доналда Трампа и пожелео му брз и успјешан опоравак, додајући да је атентат на бившег предсједника САД трагичан доказ какве су посљедице кампање мржње, пријетњи и дехуманизације једног човјека.

05:54 Трамп послао мејл присталицама: Никада се нећу предати

Бивши предсједник Доналд Трамп послао је мејл својим присталицама са кратком, али пркосном поруком након што је повријеђен током пуцњаве на његовом митингу у суботу увече у Батлеру у Пенсилванији.

- Ово је порука од Доналда Трампа - стајало је у кратком мејлу. "НИКАД СЕ НЕЋУ ПРЕДАТИ! - преноси Си- Ен-Ен.

05:35 Си-Ен-Ен: Идентификован нападач

Амерички Федерални истражни биро идентификовао је нападача на Доналда Трампа и ријеч је о 20-годишњаку из Пенсилваније, јавио је извјештач Си-Ен-Ена позивајући се на своје изворе.

Како је написао извјештач на друштвеној платформи X, ФБИ још не објављује име нападача а Ројтерс није могао да потврди сазнања америчке ТВ мреже о особи која је пуцала на Трампа на предизборном скупу у Пенсилванији.

03:55 Покушај убиства са посљедицама по националну безбједност

Одјељење за националну сигурност америчког министарства правде ће ускоро покренути истрагу о покушају убиства Доналда Трампа, јавља Њујорк тајмс.

Покретање такве истраге представља јасан показатељ да ово министарство не сматра пуцњаву у Батлеру изолованим инцидентом, већ покушајем убиства са посљедицама по националну безбједност, објашњава њујоршки дневник.

03:14 Тајна служба: Једна особа мртва, двоје људи са скупа критично

Америчка тајна служба, агенција одговорна за безбједност предсједника, њихових породица и кључних политичких личности потврдила је и да је нападач "неутралисан", али не и његов идентитет.

Портпарол службе Ентони Гуљелми рекао је да је испаљено "више" хитаца ка бини на којој је говорио Доналд Трамп - и да су пуцњи дошли "изван мјеста митинга"

03:10 Нападач пуцао са уздигнуте позиције, Трамп рањен у уво

Нападач који је убио једну особу и ранио Доналда Трамп још двоје учесника предизборног скупа у Балтелу, пуцао је са уздигнуте позиције недалеко од мјеста на којем је председнички кандидат републиканаца држао говор, рекао је портпарол Тајне службе.

Један од метака, које је испалио нападач, прошао је кроз горњи дио ува Доналда Трампа.

Према тврдњама америчких медија, током пуцњаве испаљено је шест или седам хитаца, прије него што је нападач убијен, највјероватнији хицима које су испалили снајперисти Тајне службе.

Истрагу о овом догађају, осим Тајне службе, воде и министарство правде и Федерални истражни биро.

Још увијек нема информација о мотиву нападача.

02:56 Трамп: Метак ме је погодио у десно уво, одмах сам знао да нешто није у реду

Доналд Трамп се огласио на својој друштвеној мрежи Трут, поручивши да је метак прошао кроз горњи дио његовог десног увета.

Захвалио се Тајној служби и свим припадницима безбједности на брзом одговору након пуцњаве у Батлеру.

- Најважније, желим да искажем саучешће породици особе која је убијена на скупу и да пружим подршку породици тешко повређене особе. Невероватно је да такав чин може да се догоди у нашој земљи. Тренутно се ништа не зна о нападачу који је мртав - навео је Трамп.

- Погођен сам метком који је прошао кроз горњи дио мог десног увета. Одмах сам знао да нешто није у реду када сам чуо фијукање, пуцње и одмах сам осјетио како је метак прошао кроз кожу. Било је доста крварења, па сам схватио шта се дешава. Бог благословио Америку - поручио је Трамп.

02:18 Нападач није био на скупу, пуцао са зграде

Према још непотврђеним информацијама нападач који је пуцао на Доналда Трампа није био на предизборном скупу.

Он је највјероватније пуцао са оближње зграде, потврдило је неколико извора из истраге, преноси Си-Ен-Ен.

Остаје нејасно које оружје је користио нападач, а амерички медији помињу снајперску пушку.