latinica  ћирилица
11/07/2024 |  21:14 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Завршен духовни и културно-спортски дио Петровданских дана

Концертом духовне музике у извођењу састава "Кир Стефан Србин" из Источног Сарајева у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници и паљењем петровданских лила у црквеној порти, завршен је петодневни духовни, културно-спортски и хуманитарни програм меморијалне манифестације Петровдански дани.
Петровдански дани - Фото: СРНА
Петровдански даниФото: СРНА

У претходна четири дана организовано је више културних, спортских и хуманитарних садржаја као и меморијалних програма у оквиру Петровданских дана, које организује Одбор за обиљежавање страдања српског народа Сребренице.

Петровдански дани, уз поруку "32 године, злочин без казне", организују се у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Програм Петровданских дана биће завршен сутра, на Петровдан, када ће након свете литургије у сребреничкој цркви бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљу у Братунцу, стратиштима у Биљачи и Сасама.

Потом ће, код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице настардалим у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице, бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је десет случајно пронађено и ексхумирано 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака.

Двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.