latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:23 ⇒ 19:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Кејптаун погодила нова олуја, 4.500 људи расељено због поплава (ВИДЕО)

Јужноафрички град Кејптаун и околна подручја данас је погодила нова олуја, која је односила кровове са кућа, изазвала велике поплаве, приморавајући најмање 4.500 људи да напусте своје домова и оштетила најмање 15.000 објеката, саопштиле су власти.
Поплаве (Фото: EPA-EFE/XINHUA / Wang Quanchao CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT/илустрација) -
Поплаве (Фото: EPA-EFE/XINHUA / Wang Quanchao CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT/илустрација)

Невријеме је почело прије недјељу дана, пренио је АП.

Више хладних фронтова погодило је регион на југозападном дијелу Африке од краја прошле недјеље, донијевши рекордне падавине у неким дијеловима и олујне вјетрове.

Градске власти су саопштиле да се очекује да ће се лоше вријеме наставити до викенда, а вјероватно и сљедеће недјеље.

Најмање 4.500 људи је расељено, а 15.000 објеката оштећено у Кејптауну и око њега у провинцији Западни Кејп прије најновије олује и очекује се да ће те бројке расти.

ЈП Смит, члан Одбора градоначелника Кејптауна за безбједност, рекао је да су град и невладине организације већ обезбиједиле више од 36.000 оброка и подијелиле 6.000 ћебади погођенима у посљедња два дана.

Многи људи који су остали без домова живјели су сиромашеним насељима на периферији Кејптауна, гдје су металне и дрвене колибе посебно осјетљиве на јаке вјетрове и поплаве.

Школе су затворене у Кејптауну и другим оближњим областима, а три велике реке излиле су се из корита, рекао је градоначелник Кејптауна Џордин Хил-Луис.

Власти разматрају контролисано испуштање воде из неких брана као "мјеру предострожности", саопштила је провинцијска влада.

Кејптаун и други дијелови југозападне обале Јужне Африке често су погођени хладним фронтовима у зимским мјесецима који доносе обилне кише и јаке вјетрове, али необично је да се више фронтова догоди у кратком временском периоду.