latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:24 | Аутор: ТАНЈУГ

МСП: Бећировић злоупотријебио комеморативни скуп, не постоје "великосрпске" декларације

Министарство спољних послова Србије саопштило је данас да је предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић злоупотребио комеморативни скуп и трагичан повод за промоцију свог антисрпског програма, а не да би дао допринос помирењу народа или поспјешио унутрашњу кохезију и политички дијалог у својој држави.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Како се наводи у саопштењу, индикативно је то што Бећировић, када говори у првом лицу множине, на уму има само бошњачко ставништво БиХ, док друга два конститутивна народа доживљава као некакво страно тијело и фактор дестабилизације.

- За њега уопште није релевантна политичка воља српског народа у БиХ, која је гарантована Дејтонским споразумом и уставом те земље, а сваку посебност српског народа у БиХ или специфичност његових политичких интереса тумачи као пријетњу, иако је самом дејтонском архитектуром гарантована и легитимност и равноправност политичких воља три конститутивна народа и два ентитета - наводи се у саопштењу.

Бећировићев говор је, како се оцјењује, позив на продубљивање неразумијевања и омраза унутар БиХ, на прекрајање дејтонске архитектуре те државе, и то је, за разлику од измаштаних пријетњи о којима је данас говорио, и једина права пријетња стабилности БиХ и региона.

Србија је у прошлости безброј пута истицала да је спремна и да са ФБиХ има исти квалитет односа какав данас има са Републиком Српском, међутим у Сарајеву није било слуха за тако нешто и спремности да се на нашу пружену руку одговори у духу добросуседства, додаје се.

- Бошњачкој политичкој елити у Сарајеву је, из идеолошких или дневнополитичких разлога, више одговарало да ради на томе да се са Србијом не граде мостови сарадње, како у симболичком, тако и дословном смислу, а посљедица је својевољно самоискључивање Сарајева из заједничких пројеката и иницијатива које би несумњиво биле од користи објема државама - каже се у саопштењу.

Поручује се да не постоје никакве великосрпске декларације, већ само настојање народа Републике Српске да не буде жртва неразумне изолационистичке политике Сарајева и талац нереалних антидејтонских амбиција бошњачке политичке елите у БиХ.

Такође, указује се да недавно донијета Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, коју Бећировић покушава да представи као великосрпски манифест, јесте потпуно у складу са Дејтонским споразумом, ниједним словом не доводи у питање територијални интегритет БиХ и свакако не садржи ништа што би могло бити доживљено као претња од стране бошњачког народа, са којим српски народ жели да има најбоље могуће односе.

У саопштењу се закључује да ће Србија, предвођена предсједником Александром Вучићем, наставити да упркос опасним политичким порукама које долазе од Бећировића и његових идеолошких истомишљеника, инсистира на јачању веза са БиХ и увијек ће бити спремна да прва пружи руку сарадње и помирења.