latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Канцеларија за КиМ: Саслушања у Штрпцу имају за циљ да сломе дух српског народа

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да саслушавање које Приштина по налогу Аљбина Куртија данас спроводи над радницима локалне самоуправе, јавних предузећа и установа у систему Републике Србије, у општини Штрпце, има за једини циљ да се сломи дух српског народа у Сиринићкој жупи и додатним притиском и застрашивањем натјера да напусте своја огњишта.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Како се наводи позиви за саслушања и информативне разговоре у такозваном тужилаштву у Урошевцу упућени су на адресе више представника Привременог органа општине Штрпце који су се данас уредно и одазвали позиву.

- Ријеч је о веома узнемирујућем поступању приштинских органа који су прво годинама противправно у казаматима држали челнике општине Штрпце, а сада додатно прогоне остале запослене. Оваквим институционалним насиљем Аљбин Курти жели да укине српске институције на Косову и Метохији и затре трагове српског постојања на овим просторима - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Канцеларија о новом удару на Србе, обавијестила писмом и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и остале релевантне међународне мисије тражећи да се ангажују и зауставе нови прогон представника општине Штрпце.

Канцеларија подсјећа да су прогону и притисцима претходних мјесеци изложени и запослени у локалним самоуправама у општинама Липљан, Исток, Пећ и Гора, као и у здравственим установама, поштама, филијалима Поштанске штедионице, и директори основних и средњих школа у општинама на сјеверу КиМ, што говори о планском и систематском покушају затирања српских трагова на КиМ.