latinica  ћирилица
11/07/2024 |  15:28 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Вучић-Вучевић: Они којима се жури у сукобе треба добро да размисле, сутра одговор Бећировићу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас поводом антисрпског говора предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на комеморацији сребреничким Бошњацима у Поточарима, да они којима се жури у сукобе, треба добро да размисле о томе шта раде.
Застава Србије (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација) -
Застава Србије (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација)

Он је новинарима у Београду рекао да ће о Бећиревићом наступу говорити када дође вријеме.

- Некима се веома жури да и свој и све друге народе уведу у несрећу. А мени се не жури у то, него ми се жури да сачувамо мир и стабилност и да наставимо са оваквим пројектима - рекао је Вучић приликом обиласка радова на Експу.

Он је истакао да је веома лоше то што раде, те да не разумије зашто.

- Врло је лоше је то што раде и за наш народ, врло је лоше то што раде и за њихов народ. Зашто то раде, не разумијем - рекао је Вучић.

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је новинарима у Гроцкој да се са Вучићем договорио да, поштујући данашњи дан, не одговарају на оптужбе које је на рачун Србије у Меморијалном центру у Поточарима изнио Бећировић, те нагласио да ће Бећировић сутра добити одговор и од предсједника, и од Владе.

- Што се тиче изјаве Бећировића, непосредно прије доласка имао сам нешто дужи телефонски разговор са предсједником Републике. Заједнички смо закључили да данас не одговарамо Бећировићу. Данас није дан за одговоре на оно што је он изрекао, а изрекао је свашта. Сутра ће добити одговор и од предсједника и од Владе - рекао је Вучевић новинарима у Гроцкој.

Коментаришући дио Бећировићеве изјаве да се БиХ налази пред вратима НАТО-а, Вучевић је рекао да се Србија у то не мијеша и да је та одлука на институцијама БиХ.

- Таква одлука мора бити донијета у складу са Дејтонским мировним споразумом и да сви који одлучују и народи и ентитети морају бити укључени у то, а какву ће одлуку донети то је на грађанима, на народима, на ентитетима, на институцијама БиХ - навео је Вучевић.

Он је рекао да никада неће бити пронађени одговорни за напад на предсједника Вучића у Поточарима 2015. године, гдје је отишао како би одао пошту жртвама јер су одговорни управо они који би требало да пронађу кривце.

- Што се тиче питања одговорности или непостојања одговорности оних који су напали тада председника Владе Србије, а данас председника Републике 2015. године у Сребреници - неће никада ни пронаћи одговорне, пошто они који би требали да пронађу одговорне, ти су одговорни - нагласио је Вучевић.

Вучевић је нагласио да "не могу сами себе да пријаве ти који су одговорни", преноси Тањуг.

Бећировић је у обраћању у Поточарима говорио о опасностима које "поново пријете опстанку БиХ", те оцијенио да "постоје бројне сличности између великосрпске идеологије и политике из 1992. године и данас".