latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:50 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Црвени метеоаларм у Србији и Хрватској, наранџасти у Црној Гори

Црвени метеоаларм на снази је за цијелу Србију и Хрватску због најављене дневне температуре ваздуха која ће достизати 40 степени Целзијусових, док је у Црној Гори упаљено наранџасто упозорење.
Топлотни талас (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/илустрација) -
Топлотни талас (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/илустрација)

Топлотни талас очекује се до краја недјеље и условиће температуру до 40 степени, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Начелник неурологије Клиничко-болничког центра "Звездара" Бранислав Ралевић рекао је за РТС да им се јављају пацијенти са вртоглавицом, главобољом, али и хронични болесници због погоршања већ постојећих тегоба.

Он је нагласио да не смију да се игноришу симптоми попут слабости екстремитета, утрнулост, поремећај говора, слабост неке половине тијела, јер могу указивати на акутни мождани удар.

Црвени метеоаларм на снази је и у Хрватској гдје ће данас бити сунчано и веома вруће са максималном температуром ваздуха до 38 степени Целзијусових, саопштено је из Државног хидрметеоролошког завода.

Из Завода су упозорили грађане да заштитите себе, дјецу и старије, а истичу да су могући и кварови на појединим инфраструктурама.

У Црној Гори је због високе температуре на снази наранџасти метеоаларм, а очекује се сунчано и веома топло вријеме са температуром ваздуха до 39 степени Целзијуспвих.