latinica  ћирилица
15/07/2024 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Шарић: Усташе у Хрватској су данас популарније него 1941.

Хрватски историчар и теолог Горан Шарић коментарисао је недавно усвајање Резолуције о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Матхаузен у црногорском парламенту и истакао да то значи да већинска Црна Гора не подржава наметање жига геноцидности Србима, једином народу на Балкану који је доживео прави, стравичан геноцид.
Горан Шарић - Фото: РТРС
Горан ШарићФото: РТРС

Како је навео, мотиви за доношење резолуције су мање битни и да је доношење Резолуције знак да се већинска Црна Гора више не може игнорисати.

Чињеницу да је Црна Гора прва у свијету изгласала овакву Резолуцију, Шарић тумачи да за Запад постоје злочини који могу бити проглашени геноцидом уколико то одговара њиховим тренутним геополитичким агендама.

Он је ово казао у интервјуу подгоричком порталу Борба алудирајући на недавно усвојену Резолуцију о Сребреници.

- С друге стране, геноцид над Србима у НДХ, који је без сумње један од најстрашнијих геноцида у историји човјечанства, за западњачку глобалистичку елиту није интересантан, јер се не уклапа у њихове геополитичке пројекције - казао је Шарић.

Додао је да је нормално да се хрватске елите противе резолуцији о геноциду у Јасеновцу јер ни један народ не воли да прича о лошим стварима које је урадио.

- Усташе 1941. нису имале већинску подршку хрватског народа, али су данас популарније него тада. Постоје разна "удружења" финансирана од државе које фалсификују геноцид у Јасеновцу, чак и патолошки случајеви, попут једног покатоличеног Србина, који је написао књигу о томе да су Срби у ствари у НДХ извршили геноцид над Хрватима. Има у Србији људи који се не слаже с службеним бошњачким бројем стрељаних у Сребреници, али не постоји неко ко би тврдио да су у јулу 1995. Бошњаци у Сребреници стрељали Србе - казао је Шарић.

На питање шта ова Резолуција о Јасеновцу значи за Црну Гору, Шарић каже да, иако она долази након срамотног гласања Црне Горе у УН, иако ништа не може опрати службену Подгорицу од те срамоте, постоји и неслужбена Подгорица, она већинска, дуго времена тиха, а сада све гласнија.

- Црна Гора која се не стиди свог поријекла, него се стиди оних који су гласала за срамну резолуцију о Сребреници - јасан је Шарић.

Резолуција о геноциду у Јасеновцу, без обзира на мотиве оних који су је донијели, знак је да се већинска Црна Гора више не може игнорисати.

- Већинска Црна Гора не подржава наметање жига геноцидности Србима, једином народу на Балкану који је доживио прави, стравичан геноцид. Већинска Црна Гора се сјећа Јасеновца и свих осталих логора и стратишта у НДХ у којима су страдали Срби из Хрватске, БиХ, али и из Црне Горе - каже Шарић.

Према његовим ријечима, мотиви за доношење Резолуције у Јасеновцу су мање битни, јер ће, како истиче, историја судити онима који су у име Црне Горе онако срамотно гласали у УН-у за резолуцију о Сребреници, као што ће у историји остати уписано да је "мала Црна Гора прва донијела резолуцију о геноциду у Јасеновцу".

Реаговање и пријетње власти и појединаца у Хрватској на Резолуцију о Јасеновцу, за Шарића су нормална.

- Нормално је да се хрватске елите противе резолуцији о геноциду у Јасеновцу, иако је она мањкава (требало је да стоји "Геноцид у НДХ"), јер ни један народ не воли да прича о лошима стварима које је урадио - каже Шарић и додаје:

- Усташе 1941. нису имале већинску подршку хрватског народа, али су данас популарније него тада. Постоје разна "удружења" финансирана од државе које фалсификују геноцид у Јасеновцу, чак и патолошки случајеви, попут једног покатоличеног Србина, који је написао књигу о томе да су Срби у ствари у НДХ извршили геноцид над Хрватима. Има у Србији људи који се не слажу с службеним бошњачким бројем стрељаних у Сребреници, али не постоји неко ко би тврдио да су у јулу 1995. Бошњаци у Сребреници стрељали Србе".