latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:18 | Аутор: sputniknews.com

На загребачком небу забиљежена ријетка природна појава (ФОТО)

Ријетка природна појава забиљежена на небу изнад загребачког насеља Јанкомира.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

У последње вријеме многи са зебњом гледају у небо. Док једни прижељкују освјежење током ових спарних и врућих дана, други страхују од суперћелија и олуја попут оне која је прошле године погодила Загреб. Поглед у небо на загребачком Јанкомиру јуче увече открио је нешто прилично занимљиво и необично.

Као што се види на фотографијама, на небу се појавила ретка појава - иридесценција.

Најједноставније објашњење је да је иридесценција појава дугиних боја на облацима, односно појава преливених боја на облацима. Најчешћи је на облацима који се тек формирају, а како је ДХМЗ објаснио у објави на друштвеној мрежи Икс, ово преливање боја је узроковано савијањем свјетлости на капљицама или кристалима леда у облаку.

Траке обојене светлости често иду паралелно са ивицама облака, док се боје мијењају како се облак развија. Понекад се може појавити и у магли или на роси, али такви случајеви нису чести.

Иако боје у облацима нису биле толико изражене на небу изнад Јанкомира, на фотографијама се ипак могу препознати дугине боје. На Гуглу можете потражити и друге примјере гдје су такве боје израженије, док су облаци много већи, а небо шареније, пишу хрватски медији.