latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:41 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Измјене наставног плана и програма у оквиру занимања трговац и трговачки техничар

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је данас са представницима Нестро групције о унапређењу знања и вјештина ученика неопходних за рад на безинским пумпама и договорена је измјена наставних планова и програма у оквиру занимања трговац и трговачки техничар.
Стојчић са представницима Оптима - Фото: РТРС
Стојчић са представницима ОптимаФото: РТРС

На састанку је констатовано да је ово прва иницијатива послодавца која се спроводи на основу Закона о средњем образовању и васпитању, којим је прописано да се наставни програми могу мијењати до 30 одсто у оквиру постојећих тема у наставном плану и програму, што омогућава школама да ускладе образовање са потребама тржишта рада.

Стојичићева је нагласила да је Министарство отворено за разговоре са послодавцима да би се што већем броју ученика обезбиједила квалитетнија теоријска, али и практична знања у току редовног школовања, која ће им омогућити већу конкурентност на тржишту рада.

Она је похвалила иницијативу Нестро групације, јер предлажу конкретне примјере унапређења повезаности образовања са тржиштем рада, као и могућност стицања практичних знања и вјештина на радном мјесту, односно код послодавца, саопштено је из Министарства.

На састанку је договорена сарадња школе и Нестро групације о реализације практичне наставе за ученике који се школују у занимању трговачки техничар.

Стојичићева је истакла да је ово примјер добре сарадње послодаваца са школама и надлежним институцијама ради веће повезаности образовања и тржишта рада.

Министарство просвјете и културе препознало је Нестро групацију као значајног партнера и изразило захвалност за предложену иницијативу.