latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:11 ⇒ 09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО: Регион Западног Балкана од стратешког значаја за Алијансу

Чланице НАТО су у заједничком саопштењу са самита који се одржава у Вашингтону поручиле да су региони Западног Балкана и Црног мора од стратешког значаја за Алијансу и да НАТО остаје снажно посвећен њиховој безбедности и стабилности.
НАТО самит (Фото: EPA/TING SHEN / POOL) -
НАТО самит (Фото: EPA/TING SHEN / POOL)

- Наставићемо да унапређујемо наш политички дијалог и практичну сарадњу са Западним Балканом како бисмо подржали реформе, регионални мир и безбједност и супротставили се злонамјерном утицају, укључујући дезинформације, хибридне и сајбер претње, које представљају државни и недржавни актери - наглашава се у декларацији.

Како се додаје у саопштењу, демократске вриједности, владавина права, домаће реформе и добросусједски односи су од виталног значаја за регионалну сарадњу и евроатлантске интеграције, због чега НАТО очекује наставак напретка у том погледу.

- Остајемо посвећени континуираном ангажовању НАТО-а на Западном Балкану, укључујући и преко КФОР-а које предводи НАТО... Даље ћемо пратити и процењивати развој догађаја у региону са посебним фокусом на претње нашој безбједности и потенцијалне могућности за ближу сарадњу са нашим партнерима у региону. НАТО подржава евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овом региону - наводи се у декларацији.

Дио декларације односи се и на БиХ.

- Поздрављао напоре Молдавије да настави демократске реформе, као и БиХа. Опредијељени смо да подржимо њихове сигурносне и одбрамбене способности те да побољшамо њихове капацитете за супротстављање хибридним пријетњама - закључује се.