latinica  ћирилица
10/07/2024 |  19:18 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Ђурић: Србија вјерује у моћ дијалога

Србија у Вашингтону, у оквиру НАТО самита, присуствује као учесник програма "Партнерство за мир", јер снажно вјерује у моћ дијалога, рекао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић.
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

- Ми нисмо чланица НАТО-а. Ми смо неутрална земља. Али желимо да, користећи и ослањајући се на моћ дијалога, проширимо разумијевање за српску позицију по нашим стратешким националним темама - од Косова и Метохије до регионалне ситуације - истакао је Ђурић.

Он је навео да Србија жели да се прикаже као конструктиван актер, који доприноси и регионалној и глобалној безбједности, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Србија је трећа по доприносу мировним мисијама у УН у свијету - рекао је Ђурић, додајући да се Србија залаже за јачање разумијевања међу партнерима, који су тренутно у сукобу.

Ђурић је истакао да је за углед Србије веома значајно то што је имао разговоре и са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, на маргинама, затим са низом министара иностраних послова земаља чланица НАТО - и оних који нису признали независност Косова и Метохије, и оних који јесу.

Он је указао да Србија као земља чланица "Партнерства за мир" има активну улогу у тој организацији.

Ђурић је додао да је имао сусрете и са демократским конгресменом из Калифорније Ериком Сволвелом, који има велики утицај у Демократској партији, као и са Клаудијом Тени, предсједавајућом Српског кокуса, која је из Републиканске партије, из државе Њујорк.

Он је навео да је о јачању сарадње двије земље разговарао и са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, и да предсједавање Мађарске Савету ЕУ представља шансу за Србију, али и за саму Унију.

- Настављамо са огромном енергијом и ентузијазмом да се боримо за статус и позицију самосталне, независне и слободне државе Србије у међународној заједници - истакао је Ђурић.

Министар спољних послова Србије борави у Вашингтону на самиту НАТО-а од 9. до 11. јула и присуствоваће догађајима у оквиру самита.