latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:13 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Пале: Вода након падавина лошијег квалитета, али се редовно контролише (ВИДЕО)

Вода у Палама лошег је квалитета, жале се грађани. На адресу Скупштине општине и Подручног одјељења Републичког инспектората у Палама, стигао је већи број притужби, чији су потписници, незадовољни грађани. Из Водовода одговарају да је вода лошег квалитета након падавина и подсјећају да је то вишегодишњи проблем. Исправност воде, тврде, редовно контролишу.
Вода - Фото: РТРС
ВодаФото: РТРС

"Хеј, само да ми је хладне воде са Романије". Али нажалост тога има само у пјесми, јер је квалитет воде, кажу грађани, изузетно лош. Зашто је вода на Палама мутна?

Након скоро сваке кише вода у паљанским славинама је мутна и неупотребљива за пиће. Воду кажу редовно и скупо плаћају, а све чешће су принуђени да воду за пиће купују флаширану.

На адресу општине Пале свакодневно стижу притужбе грађана. Из општине поручују кривац је директор Водовода Дејан Којић који за два мандата, као први човјек овог предузећа, није обезбиједио да грађани Пала имају квалитетно снабдијевање водом. Због тога одборници нису усвојили извјештај о раду овог предузећа. Паљани воду плаћају и скупље од грађана Сарајева који се снабдијевају са изворишта у Палама.

- Грађани Пала плаћају воду која је поскупила неколико пута у претходном периоду, док грађани Сарајева плаћају много јефитинију воду од грађана Пала, а добијају можда и најквалитетнију воду са паљанских изворишта. Добијају воду са врела Праче, Врела Миљацке, а плаћају виишеструко мање од наших грађана - рекао је Стефан Стајчић, предсједник Скупштине општине Пале.

Из паљанског Водовода одговарају да је мутна вода вишегодишњи проблем и да је општина требала да уложи додатни новац за изградњу филтерског постројења.

- До сада се још никада није десило да је бактериолошки неисправна али јесте, у прошлој години смо имали 18 узорака када је била замућена - поручио је Дејан Којић, директор ЈП Водовод и канализација Пале.

Притужбе грађана на квалитет воде у Палама упућене су и на адресу Инспектората Републике Српске. Због свега тога из општине најављују смјену управе Водовода, а у општинском буџету планирају средства за изградњу филтерског постројења и квалитетнију воду за становнике Пала.