latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:50 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Дани Тесле - човјечанству поклонио епохалне изуме (ВИДЕО)

Низом манифестација, у свијету се обиљежава 10. јул, дан рођења Николе Тесле. Српски геније, који је био потпуно предан науци и моралним вриједностима, човјечанству је поклонио епохалне изуме.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Никола Тесла увео је свијет у електрично доба. Осмислио индукциони мотор, наизмјеничну струју, ласерску и радарску технологију, даљинско управљање, бежичну комуникацију, електричне аутомобиле.

- Тесла је и визионар који је предвидио овај наш 21. вијек, дакле вријеме телекомуникација, даљинског управљања, значи све оно без чега не можемо да замислимо нашу свакодневицу и живот савремене цивилизације - рекао је Владимир Јеленковић, бивши директор Музеја "Никола Тесла" у Београду.

Тесла је био визионар који је регистровао 308 патената у 27 земаља и предвидио 21. вијек, у којем све више доминирају дигитализација и вјештачка интелигенција. Да би разумјели вријеме у којем живе, важно је упознати младе о значају Николе Тесле.

- Теслина генијалност се развија у здравој машти. Дјеца морају да буду дигитално писмена, али морају да буду вође тих дигиталних нових револуција - истакао је Александар Пертини, директор међународних програма Теслине фондације.

Тесла је био проналазач, физичар, електротехничар и машински инжењер, најпознатији је по доприносу развоју наизмјеничне струје.

- То је био великан који је био понос и препознатљив у цијелом свијету са својим патентима и допринио да ми као мала држава, ентитет и цијели народ будемо поносни његовим знањима - истакао је иноватор Владо Цвијић.

Драган Чавић, директор "Електрокрајине", истиче да свијет не би био овакав да није било Тесле.  

- Све фирме у свијету које се баве било каквом дјелатношћу у основи имају погонско гориво које произилази из Телсиног изума наизмјеничне струје. Без ње живот овакав какав јесте данас не би постојао - истакао је Чавић.

Тесла је рођен као четврто дијете у породици православног свештеника у Смиљану код Госпића у Лици, 10. јула 1856. године. Једини је Србин по коме је названа међународна мјерна јединица, и то за јачину магнетног поља.