latinica  ћирилица
07/07/2024 |  18:27 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Зашто је на катедрама за српски језик и књижевност све мање студената? (ВИДЕО)

Да приликом одабира будућег занимања, хуманистичке науке "губе трку", одавно није новост. Нажалост, и на катедрама за српски језик и књижевност све је мање студената. Све мање се, чини се, цијени писменост у свим сферама, па можда и не треба да чуди што се за студирање српског језика и књижевности у наредној академској години, на оба Јавна универзитета у првом уписном року, одлучило свега седморо кандидата.
Српски језик - Фото: РТРС
Српски језикФото: РТРС

Бројке неумољиве! Енглески, њемачки, кинески језик... младима су привлачнији! Бар тако показују резултати пријемних испита у првом уписном року.

- Мислим да је зато што наша струка и није баш пуно плаћена и нико од нас ко је уписао, ово зато што види перспективу у новчаном смислу, а увијек када је страни језик у питању, увијек је ту превођење као професија. То увијек доноси више новца, па можда због тога - рекла је Ангелина Симић, студент треће године српског језика и књижевности.

Да студира српски језик и њижевност, Ангелина се одлучила зато што воли свој језик, а по завршетку студија радиће баш у учионици, а стечено знање на факултету примјењиво је у различитим областима.

- Као што су рецимо области ПР. Познајем много мојих колега који раде у тој области, такође новинари, уредници. Постоје области у којима та диплома може да се примјени - сматра Александра Вучановић, библиотекар.

Са повећањем обима креативних индустрија, додаје Александра Савић, из Друштва лектора, велика је потражња за онима који креативно знају свој језик и умију тај језик да претворе у рекламе, романе.

На бироима за запошљавање је све мање дипломираних професора српског језика и књижевности, али српски језик, генерално, мора да има бољи статус у друштву. Проблеми су дубљи, поручују са универзитета.

Корак ка томе је и бољи наставни план и програм у основним школама, а који подразумијева функционално знање и развијање љубави према језику и писмености.

- Сматрамо да је неопходно увести већи број часова јер је то уствари двопредметна област језика и књижевности. Књижевност наравно нема само образовну, него и јаку васпитну улогу - сматра Миланка Бабић, Универзитет у Источном Сарајево.

Српски језик-да буде обавезан једносеместрално на свим факултетима, кажу професори са Србистике, јер нам писмености недостаје у институцијама, установама, на улици...

- Сматрам да свака институција која је дио система, од општине па надаље, јер шири неку писану продукцију и одашиље јавности, а о медијима да не говорим - додала је Бабићева.

На крају, вратимо се на почетак... број уписаних се можда и промијени. Пред будућим студентима су још два уписна рока...