latinica  ћирилица
07/07/2024 |  11:54 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Старовић: Републике Српске ће бити док је вијека и свијета (ВИДЕО)

Републике Српске ће бити док је свијета и вијека, рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, на обиљежавању на Мраковици 82. године од битке на Козари.
Немања Старовић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Немања СтаровићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Сарајевским политичарима су свакога дана пуна уста мржње према Републици Српској. Зато Српска и Србија заједно желе мир и знаће како да га сачувају, и на истоку и на западу, док год сунце сија. Зато ћемо примјељивати све моно што смо договорили на Свесрпском сабору - нагласио је Старовић.

Он је истакао да ријеч Козара представља синоним за слободу.

- Али и страдање невиних, дјеце, жена, стараца. Покушали су од Срба да праве робље, да служимо онима који су мислили да су заувијек затрли српско име. Од ове планине па до Јасеновца, и све до далеке Норвешке, спомиње се слава Козаре. И тако ће бити док је српског рода и имена - додао је Старовић.

Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

Њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.