latinica  ћирилица
07/07/2024 |  11:28 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Козара - симбол слободе српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

На Мраковици је обиљежена 82. година од Битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у Другом свјетском рату.
Припадници Војске Србије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Припадници Војске СрбијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Парастос код спомен-крста служило је свештенство Епархије бањалучке, а на Централном споменику положени су вијенци и цвијеће.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и државни секретар у овом министарству Зоран Антић.

Страдање на Козари треба да обиљежава цијели српски народ рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на обиљежавању на Мраковици 82. године од битке на Козари

Републике Српске ће бити док је свијета и вијека, рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, на обиљежавању на Мраковици 82. године од битке на Козари.

Народ и борци Козаре су симбол ослободилачке епопеје, рекао је Слободан Шобић, предсједник СУБНОР-а Републике Српске, на обиљежавању на Мраковици 82. године од битке на Козари.

Уочи обиљежавања 82. године од битке на Козари, припадници Војске Србије имали су свечани дефиле кроз Приједор.

Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

Њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.