latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:59 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Бијељина: Локална власт још није ријешила проблем формирања сточног гробља (ВИДЕО)

Афричка куга свиња појавила се на подручју Семберије прије годину дана и десетковала фарме. Вирус је узроковао штету од скоро 25 милиона марака, која је фармерима надокнађена, али се они тешко одлучују да наставе са свињогојством. Локална власт у Бијељини још увијек није ријешила проблем и формирала сточно гробље.
Афричка куга свиња - Фото: РТРС
Афричка куга свињаФото: РТРС

Годину дана након првих забиљежених случајева, мада је број обновљених фарми једноцифрен, регистрована су три нова жаришта вируса афричке куге свиња на већим фармама у Семберији. Вируса има и код дивљих свиња па се дешава да ловци пронађу угинуле животиње.

- Преко ловачких удружења је обавезно пријављивање. Тада ветеринарске службе излазе на терен и врше санације, односно уклањање извора заразе за друге дивље свиње и за домаће свиње. Идеално би било у ловиштима да се закопају на лицу мјеста, а ако немамо те могућности онда се животиње стављају у неке јавне сточне гробнице - навео је Срђан Пантић доктор ветеринарске медицине Дворови.

Јавног сточног гробља у Бијељини још нема. По откривању првих случајева свињске куге, ресорно министарство је покренуло еутаназију на зараженим фармама. Обезбијеђене су дезинфекционе баријере и контрола поштовања забране кретања и продаје свиња. Фармери кажу да је градоначелник Љубиша Петровић сваки јавни наступ користио за критике и оптужбе према републичкој власти иако је знао да су у рекордном року исплаћене милионске штете.

- Ниједно сточно гробље нису могли да обезбиједе и у случају да се опет појави свињска куга, ми ћемо опет бити у проблему - каже Илија Зарић пољопривредник из Чађавице.

Сарадња локалне власти са републичком која је изостала у најтежим данима кризе због ширења вируса није боља ни сада.

- И лично сам обавио неколико разговора са градоначелником Бијељине гдје сам замолио и апеловао испред струке обзиром да знам колики је значај , да успоставимо сточна гробља. Нажалост, то до данас није учињено - навео је Негослав Лукић помоћник министра пољопривреде за ветеринарство.

Еутаназиране животиње закопаване су на имањима пољопривредника или на заједничким локацијама у селима. Данас није познато ни гдје су те локације нити да ли су ограђене. Градоначелник и његови сарадници нису републичкој ветеринарској служби доставили обећану информацију о локацији и стању тих парцела, као ни информацију о томе гдје се сада одлаже животињски отпад из десетак клаоница на подручју града који је потенцијално опасан.

И наша питања о овој теми упућена Градској управи остала су без одговора.