latinica  ћирилица
06/07/2024 |  14:30 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Граорац: Све у Српској боли што за злочине над Србима у Подрињу нико не одговара

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је Срни да породице погинулих и све у Републици Српској највише боли што за злочине над српским народом у Подрињу и даље нико не одговара.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Граорчева је апеловала на све институције које би могле да се позабаве овим питањем да то ураде, јер данас злочинци слободно шетају, учествују у јавном и друштвеном животу, не само БиХ, него и много даље и не размишљају о томе да за своја злодјела морају одговарати.

- Сигурни смо да ће одговарати пред Богом, али чињеница је да за породице српских жртава то није довољна сатисфакција. Потребно је да се ти злочинци данас нађу иза решетака, одговарају и осјете бар дио боли коју осјећају породице чије чланове породице су на тако монструозне начине касапили и убили - нагласила је Граорчева.

Према њеним ријечима, за многим жртвама Подриња и даље се трага, а њихове породице данас немају мјесто на које ће отићи и прислужити свијеће, те се помолити за душе преминулих.

- Ово је најтужнији дан у години и ово мјесто је данас у мислима свих Срба на цијелој земаљској кугли и сигурна сам да би сви вољели да су данас овдје, да паљењем свијећа и полагањем виејнаца одамо почаст свим невиним људима који су страдали јер су били Срби и што је најгоре страдали су на својим огњиштима обиљежавајући своје вјерске празнике када се слави мир и све што је својствено хришћанима - закључила је Граорчева.

У Братунцу су данас обиљежене 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу од муслиманских снага, а парастос за 3.267 српских жртава служио је Његова светост патријарх српски Порфирије у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.