latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:35 | Аутор: СРНА

Додик: Козара је наш усуд, свака генерација српског народа има "своју" Козару

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Козара, једно од многобројних мјеста монструозног страдања недужних Срба, крвава епопеја, те да у историји српског народа није било ниједне генерације која није доживјела "своју" Козару.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Козара је наш усуд, који се дешава и дешавао се и прије и послије Козаре 1942. године. Када погледамо уназад два, три вијека, страдање и патње српског народа се понављају и прате нас као утваре. Убијали су нас, набијали на кочеве, живе спаљивали, сјекли уши, одрубљивали главе, и све то само зато што смо Срби, што нисмо требали да се родимо ту гдје смо се родили, гдје су наша вјековна огњишта, наши преци, и што никада нисмо хтјели да будемо под туђим јармом и слуге окупатора - истакао је Додик.

Поводом обиљежавања 82 године од Битке на Козари када је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце, предсједник Српске је изјавио за Срну да је легендарна планина Козара само један од свједока српске муке, патње и страдања од њемачких нациста и усташа у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио да је офанзива на Козару почела 10. јуна 1942. године када је почело и систематско убијање и уништавање српског народа и пљачкање и паљење њихове имовине.

Бројчано знатно надмоћније њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника, навео је Додик, затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју збјег од око 80.000 српских цивила бранило је свега 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда.

- Током ове офанзиве спаљено је, уништено и опљачкано 140 села. Партизанске јединице су у ноћи између 3. и 4. јула 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице и из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце, који су одведени у логоре смрти Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути најсуровијим методама мучења све до смрти - истакао је Додик.

О каквом погрому и добро испланираном геноциду над српским народом, дјецом, женама и старцима је ријеч, указао је Додик, говори и тужна чињеница да су сва села на Козари 1942. године остала без мушке главе, а послије Другог свјетског рата, 18 година Козарчани су чекали на првог регрута за војску.

- Након свега, потомци нацистичких и усташких крволока, који су починили планско етничко чишћење на Козари, имају образа да кажу да су Срби геноцидни, желе да нас обиљеже и жигошу, али узалудан им је труд, јер чињенице побијају њихове лажи и покушаје да кривотворе историјске податке - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су и комунистичке власти, на челу са Јосипом Брозом, упорно криле број страдалих на Козари и у злогласним логорима за дјецу.

Што је још монструозније, нагласио је Додик, они су поново убијали убијене тако што су у уџбеницима историје избјегавали да напишу да је страдалнички народ био српски, да су дјеца била српска, већ су писали само партизани и грађани да би сачували наводно братство и јединство, али на штету Срба.

- Ти `партизани и грађани` имали су своје име и презиме, своју националност. Они су били Срби, али се крила истина и фалсификовала историја, као што су све вријеме своје владавине комунисти прикривали мјеста страдања и масовних злочина над Србима - навео је Додик, додавши да истина кад тад изађе на видјело.

Предсједник Српске је истакао да није прошло ни пола вијека од геноцида над Србима у Другом свјетском рату, а нове генерације српског народа поново су дочекале убиства, прогоне, етничка чишћења, "Олује", "Бљесак" и сеобе.

- Запад је желио крај Југославије и посијао је сјеме мржње које је дубоко укоријењено међу бошњачким политичким представницима који сваким даном све више и више сију ту мржњу према Републици Српској и свему што је српско, настојећи да остваре свој ратни циљ о унитарној БиХ. У томе им свесрдно помажу исти ти странци који су и призивали рат у бившој Југославије и натјерали нас да живимо заједно у вјештачкој творевини званој БиХ. Данас имамо ситуацију да ти који су изазвали рат на простору бивше Југославије, сада тобоже желе нама добро и наводно брину за напредак и развој БиХ, за будућност сва три народа, док са друге стране гурају руке у наше џепове, у наша природна богатства, нашу имовину, нашу Републику Српску у чије темеље су узидане кости најбољих међу нама - нагласио је Додик.

Предсједник Додик је истакао да је Република Српска наш пијемонт слободе, наш завјет и наша будућност, јер само она је гарант нашег опстанка и спас од нових геноцида, протјеривања, сеоба и етничког чишћења.

- Република Српска поносно чува своје достојанство и, зарад огромног броја жртава, никада неће, не може и не смије да буде слијепи послушник и проводник туђих одлука, уцјена, условљавања и захтјева, јер знамо ако се одрекнемо свог права на став, на глас, права да мислимо и говоримо – изгубићемо себе и своју отаџбину. То не смијемо дозволити никада због Козаре, Брода на Дрини, Гаравица, Пребиловаца, Подриња, Братунца, Српског Сарајева и бројних других стратишта и масовних гробница невиних Срба - поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.