latinica  ћирилица
05/07/2024 |  20:34 ⇒ 23:00 | Аутор: СРНА

Три награде представи "Мали ратови и кабине Заре" на Позоришним играма БиХ

Представа "Мали ратови и кабине Заре" младе ауторке Виде Давидовић у режији Ивице Буљана и копродукцији Народног позоришта Републике Српске и Стеријиног позорја из Новог Сада освојила је три награде на Позоришним играма БиХ које су вечерас завршене у Јајцу.
Представа "Мали ратови и кабине Заре" (Фото: Народно позориште Републике Српске) -
Представа "Мали ратови и кабине Заре" (Фото: Народно позориште Републике Српске)

Једногласном одлуком жирија у саставу Иван Лео Лемо, Слађана Килибарда и Хасан Захировић, награда за најбоље глумачко остварење припала је првакиње Народног позоришта Републике Српске Николини Фригановић, за најбољи драмски текст Види Давидовић, а за најбољу костимографију Ани Савић Гецан, саопштено је из Народног позоришта Српске.

Награде су у име националног театра Републике Српске преузеле Фригановићева и директор Народног позоришта Српске Дијана Грбић.

У такмичарском дијелу фестивала, осим представе "Мали ратови и кабине Заре", изведене су и представе "Три приказивања Бога" аутора текста и редитеља Алеша Курта у продукцији Народног позоришта Тузла, "Степски вук" у режији и драматизацији Тамаре Кучиновић из ХНК Мостар и "Отац" редитеља Дине Мустафића у извођењу Камерног театра 55.

Изведене су и представе "Отело" у режији Оксане Димитријеве и извођењу Сарајевског ратног театра, "Драма о Мирјани и овима око ње" Ивора Мартинића у режији Нермина Хамзагића у извођењу Босанског народног позоришта Зеница, те "Марлен Дитрих: Пет тачака оптужнице" аутора текста и редитеља Хариса Пашовића у извођењу Народног позоришта Сарајево.

Представа "Мали ратови и кабине Заре" претходно је на фестивалу драме у Зеници освојила три награде - Вида Давидовић добила је специјалну награду за најбољи драмски текст, за најбољу младу глумицу проглашена је Анђела Ракочевић, а награда за најбољу епизодну улогу завршила је у рукама Наташе Перић.