latinica  ћирилица
05/07/2024 |  09:49 ⇒ 09:49 | Аутор: СРНА

Хор "Бањалучанке" на међународном такмичењу у Риму

Женски камерни хор "Бањалучанке" учествоваће на 13. Интернационалном хорском такмичењу "Мусика етерна Рома", које ће од 17. до 21. јула у Риму окупити 15 хорова из 10 земаља свијета.
Бањалучанке - Фото: РТРС
БањалучанкеФото: РТРС

Диригент овог хора Младен Матовић рекао је да ће дати све од себе да оправдају досадашње резултате и висок рејтинг на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, гдје ће бити једини представник Републике Српске и БиХ.

Он је истакао да је изузетна част и привилегија учествовати на овом реномираном такмичењу за које озбиљне припреме трају још од почетка године.

Матовић је рекао да у наредним данима слиједе посљедње пробе за још једно репрезентативно представљање српске културе и умјетности на међународном нивоу.

- Иако знамо да су увијек висока очекивања наше јавности, незахвално је давати било какве прогнозе јер је љепота музике управо у томе што ниједан наступ или било које извођење неке композиције никад нису у потпуности исти и много је фактора који у датом тренутку утичу на извођење и одлучују о коначном резултату - додао је Матовић.

Он је навео да на такмичење, прије свега, одлазе да уживају у музици и дају све од себе.

- Сам резултат нам заиста није толико битан колико жеља да одржимо континуитет присуства на међународној сцени и да тестирамо наше могућности пред велика свјетска такмичења у наредној години - рекао је Матовић.

Осим учешћа на такмичењу у Риму, као значајне активности у овој години хор "Бањалучанке" чека снимање новог компакт диска и објављивање пратеће збирке композиција под заједничким називом "фолклорне скице", те реализација два цјеловечерња гала концерта поводом Свјетског дана хорског пјевања.

- Планирамо да концерт одржимо половином децембра у Културном центру Бански двор у Бањалуци, којим ће уједно бити обиљежен и јубилеј - 20 година откако сам преузео умјетничко руководство над ансамблом - рекао је Матовић.