latinica  ћирилица
05/07/2024 |  12:10 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Сунак саопштио да подноси оставку

Премијер Велике Британије Риши Сунак званично је саопштио да подноси оставку, јавља лист Гардијан.
Риши Сунак (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Риши Сунак (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Сунак се извинио нацији за пораз на изборима и најавио да ће ускоро кренути на састанак са британским краљем Чарлсом Трећим, којем ће предати оставку.

- Прије свега, желим да кажем да ми је жао. Дао сам све од себе у овом послу, али сте ми ви послали јасан сигнал да Влада Велике Британије мора да се промијени, а ваш суд је једини важан. Чуо сам вашу љутњу, разочараност. Преузимам одговорност за овај пораз - поручио је Сунак у обраћању нацији.

Он је рекао да намјерава да се повуче са функције лидера Конзервативне странке, али је нагласио да ће остати на тој функцији док се не припреми терен за избор новог лидера.

Сунак је новом премијеру Киру Стармеру пожелио све најбоље, рекавши да је Стармер "пристојан човјек јавног духа" којег веома поштује.

- Иако је мој политички противник, Кир Стармер ће ускоро постати премијер. Његови успјеси у овом послу биће успјеси свих нас и желим добро њему и његовој породици. Они заслужују наше максимално разумијевање док праве велику транзицију у својим животима иза ових врата - изјавио је Сунак.

Он је навео да је "данас тежак дан на крају бројних тешких дана".

Сунак је додао да му је била част што је вршио функцију премијера и да је Велика Британија, захваљујући њеним грађанима, "најбоља земља на свијету".

Он се након говора упутио ка Бакингемској палати.