latinica  ћирилица
05/07/2024 |  12:03 ⇒ 12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан допутовао у Москву, састаће се са Путином

Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је данас у Москву у оквиру "мировне мисије", изјавио је његов потпарол Берталан Хаваси.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Очекује се да ће се током боравка у Москви Орбан састати са руским предсједником Владимиром Путином, рекао је Хаваси за МТИ.

До посјете Орбана Москви долази након што је 2. јула боравио у изненадној посети Кијеву, где се састао са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Мађарски сервис Радија Слободна Европа јавио је јуче, позивајући се на извор из мађарске владе, да ће Орбан данас отпутовати у Москву да се састане са Путином, а након тога је предсједник Европског савета Шарл Мишел изјавио да ротирајуће предсједавање Савјетом ЕУ нема мандат да сарађује са Русијом у име ЕУ.

- Европски савјет је јасан: Русија је агресор, Украјина је жртва. Без Украјине не може се водити дискусија о Украјини - навео је Мишел на платформи Икс.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је да Орбан није добио никакав мандат од Савјета ЕУ да посјети Москву, а да се његов боравак у руској престоници одвија искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије.

Орбан је раније данас у интервјуу за Радио Кошут изјавио да Мађарска, као предсједавајућа земља ротирајућег пресједништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини. Мађарска је 1. јула преузела предсједавање ЕУ.