latinica  ћирилица
05/07/2024 |  10:42 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Будући британски премијер заступао тужбу Хрватске против Србије

Будући британски премијер лабуриста Кир Стармер /61/ заступао је тужбу Хрватске у Хагу, када су Хрвати тужили Србију за наводни геноцид.
Кир Стармер (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL / POOL) -
Кир Стармер (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL / POOL)

- Мотив српског руководства био је да доминира трећином хрватске територије, али начин присвајања територије открива намјеру српског вођства и ЈНА да трајно искоријени хрватско становништво како би се она претворила у државу под српском доминацијом - тврдио је Стармер пред Међународним судом правде 2014. године.

Правник Кир Стармер изабран је за лидера странке послије Џеремија Корбина 2020. године, одмах након што је странка претрпјела највећи пораз на општим изборима у посљедњих 85 година.

Претходно је био на челу Краљевске тужилачке службе и директор Јавног тужилаштва.

По завршетку правног факултета, Стармер је радио као адвокат и специјализовао се за људска права.

На парламентарним изборима програм лабуриста укључивао је ресетовање односа са ЕУ - странка планира да склопи нови безбједносни пакт између Велике Британије и ЕУ с циљем јачања сарадње и обнове односа са кључним европским савезницима, укључујући Француску и Њемачку.

Лабуристи су саопштили да је њихова приврженост НАТО као камену темељцу европске и глобалне безбједности "непоколебљива".

Такође, обећавају да ће наставити са војном, финансијском, дипломатском и политичком подршком Украјини.

Лабуристи наводе да желе да помогну Украјини да "зацрта јасан пут ка чланству у НАТО".

Стармер је био противник инвазије на Ирак, чији је можда и најгласнији заступник био управо некадашњи шеф британске владе и лидер Лабуристичке странке Тони Блер.

Током вођења лабуриста, Стармер је методично уклаљао елементе лијевог крила странке, социјалистички настројеног, који је ојачао под претходним лидером лабуриста Џеремијем Корбином - преносе агенције.