latinica  ћирилица
05/07/2024 |  09:28 ⇒ 11:59 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: У контактима са Русијом и Украјином Мађарска дјелујем у своје име

Мађарска разумије да ће се организацијом преговора Русије и Украјине бавити велике државе, али би жељела да подстакне стране у сукобу на закључивање мира, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

- Будимпештa зна гдје јој је мјесто и који је њен значај, као и да ће се великим преговорима бавити велике силе - истакао је Орбан за радио Кошут.

Истовремено, он је поновио да би Мађарска жељела да подстакне стране на почетак преговора. Он је објаснио да је управо такав циљ имао у виду када је 2. јула, након 12 година, боравио у посјети Кијеву гдје се састао са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

- Још једном морам да прецизирам да предсједавање Мађарске Савјетом Европске уније не даје мандат за преговоре у име ЕУ, већ Будимпешта поступа у своје име. Оно што можемо је да разјаснимо која страна је спремна на шта и након што сазнамо, лидери ЕУ већ могу да донесу одлуку, а послије одлучивања ће бити могуће отпочети преговоре, од чега смо, нажалост, чини се за сада далеко - нагласио је Орбан.

Упитан какви ће бити његови сљедећи кораци након посјете Кијеву 2. јула, Орбан је рекао: "Пошто су ти кораци веома осјетљиве природе, о њима ће бити могуће говорити тек након што се реализују".

Претходно је одлазећи шеф Европског савета Шарл Мишел написао на мрежи Икс да ротирајуће мађарско предсједавање Савјетом ЕУ нема мандат да контактира са Русијом у име Европске уније, коментаришући мировне иницијативе мађарског премијера Виктора Орбана и информације о његовој могућој посјети Москви.

Прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков је раније, коментаришући медијске наводе о могућој посјети Орбана Русији, одбио да потврди или демантује ову претпоставку.