latinica  ћирилица
05/07/2024 |  08:14 ⇒ 08:14 | Аутор: СРНА

Почињу Бањалучки етно дани

Бањалучки етно дани, који обједињује двије интернациналне манифестације - Козара етно и Фестивал српског фолклора, почињу данас и трајаће до недјеље, 7. јула.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Из Туристичке организације Бањалука наводе да овај догађај спаја традицију, обичаје и фолклор.

Фестивал Козара етно одржаваће се у Пискавици, Воденом парку Аквана и на Тргу Крајине у Бањалуци, а организују га Културно-умјетничко друштво Пискавица, уз суорганизацију Туристичке организације града Бањалука.

Фестивал Козара етно препознатљив је по томе што сваке године има одређену тему која представља различите активности које су се у поткозарским селима изводиле у кући и у пољу.

Ове године је то радионица о теми "тамбура троножица", те је у складу с тим предвиђен перформанс за дјецу и одрасле који ће обогатити програм.

У Воденом парку Аквана биће одржан Етно за дјецу, у оквиру кога ће бити организована такмичења за малишане, који ће имати прилику и да уче традиционални плес "плетено коло" и свирају тамбуре трожице.

У оквиру етно-фузи програма наступиће Етно-џез група Нејкд из Србије.

На Фестивалу српског фолклора 2024, за које је задужен Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", наступиће око 400 извођача из шест земаља - Србије, Бугарске, Грчке, Словачке, Панаме и БиХ.

Из Туристичке организације Бањалука очекују да ће обје манифестације окупити око 1.000 учесника.