latinica  ћирилица
04/07/2024 |  21:21 ⇒ 21:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Пешић: Пробаћемо да се припремимо најбоље што је могуће за Олимпијске игре

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је данас да ће његова екипа покушати да се припреми на најбољи начин за предстојеће Олимпијске игре у Паризу.
Светислав Пешић (фото: TANJUG / JADRANKA ILIĆ) -
Светислав Пешић (фото: TANJUG / JADRANKA ILIĆ)

Пешић сматра да су припреме најважније, као и да је потребно да се води рачуна о физичком стању играча.

- Припреме су најважније. Није лако спремити се за један овакав турнир, зато што су сви играчи или већина прије неколико недејља завршили сезону која је почела у септембру. Морали смо да водимо рачуна о физичком стању играча. Нисам изненађен, олимпијски турнир је један нови изазов и мотивација и играчи сигурно дају максимум у овом тренутку. Не смемо да дозволимо ниједну непредвиђену повреду. Стање је доста добро. Никола Јовић је почео да ради специјални програм, показује добар однос према свему - изјавио је Пешић за Кошаркашки савез Србије.

Србија ће први званичан пријатељски меч играти 12. јула против Француске у Лиону. Екипа одатле иде у Абу Даби, гдје ће се састати са Аустралијом 16. јула и репрезентацијом САД дан касније.

- Искрено, нисмо имали превише избора. Претходних година смо имали више могућности да можемо да бирамо различите противнике, а овога пута је зависило од тога ко је слободан. Прва утакмица против Француске на њиховом терену то нама и није најбољи план, али је боље да имамо утакмицу него да немамо. Они су једни од фаворита за злато. Аустралија и Америка су изазовне утакмице. Наравно, увек желимо не само да играмо добро, већ и да побеђујемо из разлога што на тај начин расте атмосфера и самопоуздање - сматра Пешић.

Након тих провјера Србија се враћа у Београд на дуел са Јапаном 21. јула у Београдској арени, а у плану је још један контролни сусрет. Пут Лила, кошаркаши Србије кренуће 24. јула.

- Ниједна утакмица није тешка, то су утакмице које могу много да помогну, да играчи осјете тијело противника. Тренинг је тренинг, а утакмица је утакмица. Можда је било боље неке слабије противнике да изаберемо, али ко зна. Играћемо овде са Јапаном, то ће да буде исто интересантна утакмица, екипа која је различита у смислу начина игре - нагласио је Пешић.

Србија ће на Олимпијским играма бити у групи са САД, Јужним Суданом и још једном селекцијом из квалификација. У четвртфинале ће проћи по двије првопласиране репрезентације из три групе. Као и двије најбоље трећепласиране селекције.

- Зависиће од тима који ће да буде наш противник у групи, јер нам он доста утиче на жријеб у елиминационој фази. Успут сам погледао турнир, више сам посвећен нашој екипи. Нас наравно апсолутно занима ко ће да буде са нама у групи, то може да буде Италија, Литванија и Порторико. Медији и играчи су фокусирани на утакмицу против Америке, ја је гледам као и сваку другу утакмицу - сматра Пешић.

Пешић је констатовао да би свака медаља за репрезентацију била као златна.

- Ово је најјачи Олимпијски турнир у историји, за златну медаљу први и апсолутни фаворити су Американци, Канађани и Французи. Све остале екипе, где је и Србија, имају своју шансу. Пробаћемо да се припремимо најбоље могуће, али дефинитивно ништа се не мијења у мом ставу. Олимпијске игре нису само да учествујемо, већ да нешто и направимо. Свака медаља коју бисмо освојили је за нас златна - закључио је Пешић.