latinica  ћирилица
04/07/2024 |  20:10 | Аутор: РТРС

Маестрални Дончић одвео Словенију у полуфинале турнира у Атини

Кошаркаши Словеније побиједили су Нови Зеланд резултатом 104:78 у другом мечу квалификација за Олимпијске игре.
Лука Дончић (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Лука Дончић (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Словенци су доживјели праву бламажу у првој утакмици квалификационог турнира у Пиреју када су у "Дворани мира и пријатељства" убједљиво поражени од Хрватске.

Хрвати су у сриједу "вратили услугу" и изгубили потпуно неочекивано од Новог Зеланда, па је у четвртак Словенцима била неопходна побједа од минимум 10 поена разлике.

Словенци су имали шансу и да буду првопласирани у групи, али им је за то била неопходна побједа над Новим Зеландом од 29 поена разлике, за шта су остали кратки тек у финишу меча.

Дакле, Словенци су побиједили Нови Зеланд са 26 поена предности и недостајала су им три поена да групу заврше као првопласирани, упркос јако лошој утакмици против Хрватске у уторак.

Екипу Александра Секулића је ка победи трипл-даблом предводио Лука Дончић са 36 поена (3/12 тројке), 10 скокова и 10 асистенција, Џош Нибо је дао 20 поена уз 12 скокова.

Код Новог Зеланда највише се истакао Шеј Или са 28 поена и 10 скокова, Ајзеја Леафа је додао 12 поена.

У полуфиналу турнира у Атини Словенија ће највјероватније играти против домаћина Грчке, која се овог четвртка састаје са Египтом и велики је фаворит, док ће ривал Хрватској бити вјероватно Доминиканска Република, осим ако се не деси чудо па да Египат савлада Грчку.

Подсјетимо, само побједник турнира има мјесто на Олимпијским играма.