latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:20 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Брнабић: Српска тражи пуно поштовање Дејтонског споразума

Предсједник Народне скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је током посјете Берлину, говорећи о Декларацији која је усвојена на Сверспском сабору, да се у Њемачкој не чује често да је Република Српска једна од потписница Дејтонског мировног споразума, да увијек стоји уз овај споразум и да тражи његово пуно поштовање.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Брнабићева је истакла да треба објаснити да Декларација која је усвојена на Свесрпском сабору, прије свега позива на мир, стабилност, поштовање свих жртава ратова у БиХ.

- И то је Декларација која позива на поштовање Дејтонског мировног споразума. Дејтонски мировни споразум говори о БиХ као земљи са два ентитета - Федерацијом БиХ и Републиком Српском и три конститутивна народа и Предсједништву које се састоји од три члана које мора да се консултује о свим питањима спољне политике БиХ - рекла је Брнабићева.

Наводећи да Република Српска тражи пуно поштовање Дејтонског мировног споразума, Брнабићева је рекла да се управо то не чује често у Њемачкој и да су због тога овакви састанци неопходни.

- Да отворимо све те теме без икаквог страха и зазирања од тешких тема и да ставимо све карте на сто и да објаснимо. Србија нема шта да крије. Србија треба да буде поносна на све оно што смо урадили. На крају и за регионалну мир, стабилност и повезаност. Тако да сам се трудила да истакнем те аспекте - рекла је Брнабићева.

Она каже да је да је у протеклих 48 сати имала веома отворене разговоре са представницима власти у Берлину и да је веома важно за Србију да има сталну комуникацију са Њемачком.

Брнабићева је навела да је на свим састанцима у Берлину чула само јасан став Њемачке да Заједница српских општина /ЗСО/ мора бити формирана.

- Став Њемачке је да Бриселски споразум мора да се имплементира, да је било доста кашњења, као и да ЗСО мора бити увијек прва на дневном реду. Надам се да ће то да се покаже у пракси у неко догледно вријеме, иако се са тим касни више од 11 година - рекла је Брнабићева новинарима у Берлину.

Она је прецизирала да је разговарано о евроинтеграцијама Србије, агенди проширења, шта је то што је приоритет у раду парламента у смислу реформи у области владавине права, имплементацији ОДИХР препорука за боље изборне услове, дијалогу са опозицијом, али и о ситуацији у БиХ, свесрпском сабору и декларацији коју су усвојиле двије владе, ситуацији у региону, као и да ли је могуће да Србија, као највећа земља региона додатно утиче на мир и стабилност и бољу повезанст.

Она је навела да је домаћине интересовало зашто Србија није и да ли ће увести санкције Русији, какав је однос према Русији, какав је однос према Украјини, као и дијалог са Приштином.

Брнабићева у Берлину предводи парламентарну делегацију у дводневној посјети Њемачкој.