latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:17 ⇒ 16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Власник стрељане осуђен на пет мјесеци кућног затвора због давања лажног исказа

Виши суд у Београду данас је прихватио је споразум који је Ратко Ивановић, власник стрељане у којој је малољетник који је у школи "Владислав Рибникар" починио масакр учио да пуца, склопио са Вишим јавним тужилаштвом у Београду и правоснажно га осудио на казну кућног затвора од пет мјесеци.
Виши суд у Београду (Фото: Танјуг/Сава Радовановић) -
Виши суд у Београду (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Ивановић је проглашен кривим за кривично дјело давање лажног исказа, саопштено је из тог суда. Он ће казну издржавати у просторијама у којима станује и које не смије напуштати, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичних санкција и то без примјене електронског надзора.

Јавни тужиоци, окривљени и његови браниоци одрекли су се права на жалбу против ове одлуке, она је правоснажна.

Тужилаштво је раније оцијенило да је Ивановић на суђењу 21. јуна дао истинит исказ који је у складу са осталим предложеним доказима.

У овом предмету суђење се наставља родитељима дјечака и инструктору те стрељане.

Владимир Кецмановић се сумњичи да је 13-годишњег сина водио у стрељану и учио га да пуца, као и са није адекватно држао оружје у кући. Дјечакова мајка Миљана Кецмановић је оптужена јер је њен ДНК траг пронађен на чаури у учинионици у којој је масовно убиство почињено.

Инструктор стрељане Немања Маринковић терети се такође за давање лажног исказа.

Малољетни К.К. је 3. маја прошле године у школи током првог часа убио девет вршањака и чувара школе. С обзиром да је у тренутку извршења убиства имао 13 година он је кривично неодговоран.