latinica  ћирилица
04/07/2024 |  10:41 ⇒ 13:43 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Мултиполарни свијет већ је постао реалност

Промјене у свјетском поретку се дешавају брзо и неповратно, мултиполарни свијет већ је постао стварност, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку Савјета шефова држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- У садашњим условима, када се у свијету дешавају брзе и неповратне промјене, потребна је активна проактивна позиција ШОС у међународним односима. Мултиполарни свијет постао је реалност - рекао је руски предсједник.

Увјерени смо, додаје он, да је Шангајска организација за сарадњу, заједно са БРИКС-ом, главни стуб новог свјетског поретка у настајању. Управо та удружења дјелују као моћан покретач за процесе глобалног развоја и успостављања истинске мултиполарности.

Како је примијетио, нова архитектура сарадње и безбједности у Евроазији коју предлаже Русија треба да замијени застарјеле евроцентричне и евроатлантске моделе који су давали једностране предности само одређеним државама.

Русија придаје велики значај сарадњи у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС), она се прогресивно развија на принципима једнакости и водећи рачуна о међусобним интересима, рекао је руски предсједник.

- Русија придаје велики значај партнерској сарадњи у оквиру ШОС. Са задовољством констатујемо да та сарадња наставља да се прогресивно развија на принципима једнакости, уважавања међусобних интереса, поштовања културне и цивилизацијске разноликости и тражења колегијалних решења за хитна безбедносна питања - рекао је Путин.

Он је напоменуо да је уз активно учешће казахстанских колега "припремљен заиста солидан пакет докумената и одлука за усвајање на садашњем савјету".

- Њихова примјена ће несумњиво помоћи јачању улоге и утицаја ШОС. Приступи земаља ШОС кључним аспектима глобалне и регионалне агенде огледају се у Астанској декларацији која је поднијета на усвајање на самиту. У њој је додатно наглашена посвећеност свих учесника ШОС формирању праведног мултиполарног свјетског поретка заснованог на централној улози УН, међународном праву и тежњи суверених држава за узајамно корисним партнерством -нагласио је руски предсједник.

Безбједност држава-чланица ШОС остаје приоритетни задатак у раду организације, а за реализацију овог задатка биће трансформисана регионална противтерористичка структура ШОС, додао је Путин.

- Наравно, један од приоритетних задатака у активностима ШОС било је и остало одржавање безбједности учесника дуж периметра спољних граница. Управо то је сврха одлука које се данас доносе да се регионална противтерористичка структура ШОС трансформише у универзални центар који ће се бавити читавим низом безбедносних пријетњи, као и да се успостави центар за борбу против наркотика у Душанбеу - примијетио је он.

Осим тога, Путин је нагласио да ће борби против сепаратизма и екстремизма на простору ШОС допринијети програм сарадње у овој области, одобрен на самиту организације у Казахстану.

Путин је истакао да државе ШОС повећавају употребу националних валута у међусобним трансакцијама.

- Наше земље повећавају употребу националних валута у међусобним трансакцијама. На примјер, њихов удио у комерцијалним трансакцијама Русије са чланицама организације већ је премашио 92 одсто у прва четири месеца ове године - прецизирао је Путин.

Он је подсјетио учеснике самита на руски приједлог за стварање сопственог механизма плаћања и обрачуна у ШОС и напоменуо да редовни састанци министара надлежних за економски блок и састанци шефова министарстава финансија и централних банака дају значајан допринос развоју трговинских и инвестиционих веза на простору ШОС.

О мировном предлогу о Украјини

Коментаришући ситуацију око Украјине, Путин је истакао да се Русија одувијек залагала за мирно рјешавање украјинске кризе.

- Русија се увијек залагала за мирно политичко-дипломатско рјешење ситуације у Украјини – кризе која је настала као резултат апсолутно дрске политике Сједињених Америчких Држава и њихових сателита - рекао је он.

План који је Русија предложила за Украјину, уз спремност Кијева и Запада, омогућиће моментални прекид борби и почетак преговора.

- Средином јуна представили смо још једну опцију за рјешавање (сукоба у Украјини), која би, уколико би украјинска страна, а што је најважније њени западни спонзори, били спремни да је прихвате, омогућила да буквално одмах прекинемо борбена дејства, сачувамо људске животе и започнемо преговоре - нагласио је руски лидер.

Руски председник такође је захвалио учесницима ШОС на њиховим приједлозима и иницијативама за рјешавање сукоба у Украјини и најавио спремност Москве да их узме у обзир.

Он је додао да на евроазијском континенту и даље постоје потенцијална жаришта сукоба, чије ће ширење бити испуњено хаосом и нестабилношћу, прије свега, то је Блиски исток и посебно ситуација у Појасу Газе.

О Појасу Газе

Говорећи о блискоисточној теми, Путин је навео да је криза у Појасу Газе показала неуспјех појединачних покушаја Америке да нађе рјешење за регулисање ситуације на Блиском истоку без ослањања на одлуке УН.

- Историја је јасно показала неодрживост и контрапродуктивност појединачних покушаја, између осталог, Сједињених Америчких Држава да пресеку палестински чвор, као и одбијања спровођења одлука УН које јасно предвиђају стварање и мирну коегзистенцију двоје независних и суверених држава – Израела и Палестине - констатовао је Путин.

Како је рекао, питања која се односе на осигуравање безбједности и стабилности како на евроазијском простору, тако и у широј глобалној размјери, захтијевају активно учешће ШОС и њених држава чланица.