latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:44 ⇒ 09:46 | Аутор: sputniknews.com

Путин открио приоритетни задатак ШОС

Русија придаје велики значај сарадњи у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС), она се прогресивно развија на принципима једнакости и водећи рачуна о међусобним интересима, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото:  EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Русија придаје велики значај партнерској сарадњи у оквиру ШОС. Са задовољством констатујемо да та сарадња наставља да се прогресивно развија на принципима једнакости, уважавања међусобних интереса, поштовања културне и цивилизацијске разноликости и тражења колегијалних решења за хитна безбједносна питања - рекао је Путин на састанку Савјета шефова држава-чланица ШОС у Астани.

Он је напоменуо да је уз активно учешће казахстанских колега "припремљен заиста солидан пакет докумената и одлука за усвајање на садашњем савјету". Њихова примЈена Ће несумњиво помоЋи јачању улоге и утицаја ШОС. Приступи земаља ШОС кључним аспектима глобалне и регионалне агенде огледају се у Астанској декларацији која је поднијета на усвајање на самиту. У њој је додатно наглашена посвећеност свих учесника ШОС формирању праведног мултиполарног свјетског поретка заснованог на централној улози УН, међународном праву и тежњи суверених држава за узајамно корисним партнерством - нагласио је руски предсједник.

Безбједност држава-чланица ШОС остаје приоритетни задатак у раду организације, а за реализацију овог задатка биће трансформисана регионална противтерористичка структура ШОС, додао је Путин.

- Наравно, један од приоритетних задатака у активностима ШОС било је и остало одржавање безбједности учесника дуж периметра спољних граница. Управо то је сврха одлука које се данас доносе да се регионална противтерористичка структура ШОС трансформише у универзални центар који ће се бавити читавим низом безбједносних претњи, као и да се успостави центар за борбу против наркотика у Душанбеу - примијетио је он.

Осим тога, Путин је нагласио да ће борби против сепаратизма и екстремизма на простору ШОС допринети програм сарадње у овој области, одобрен на самиту организације у Казахстану.