latinica  ћирилица
04/07/2024 |  08:01 ⇒ 11:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Британци излазе на изборе, анкете предвиђају историјски пораз Конзервативаца

У Великој Британији данас се одржавају општи избори на којима ће бирачи изабрати 650 посланика Доњег дома парламента, Дома комуна, а послије чега ће лидер странке с највише гласова добити мандат да састави нову владу и постане премијер.
Избори (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN/илустрација) -
Избори (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN/илустрација)

Велика Британија је подијељена на 650 области, које се називају изборним јединицама. Гласачи у свакој од ових изборних јединица бирају по једног посланика за Дом комуна, доњи дом Скупштине Уједињеног Краљевства.

Ко год да побиједи на првим националним изборима у Енглеској, Шкотској, Велсу и Сјеверној Ирској у посљедњих пет година, наслиједиће бројне проблеме препознатљиве у свим западним демократијама - слаб привредни развој, ослабљене јавне службе и проблем с мигрантима, наводи АП.

Сунак је расписао опште изборе у Великој Британији за 4. јул, раније него што је очекивано, јер су избори били планирани на јесен. Конзервативна странка Ришија Сунака доживљава пад популарности у анкетама од 2021. године.

Предизборне анкете дају двоцифрену предност главној опозиционој Лабуристичкој партији коју води Кир Стармер над Конзервативном странком премијер Ришија Сунака, која је на власти посљедњих 14 година.

Како ствари сада стоје, међутим, лабуристи су започели кампању са убједљивом предношћу у анкетама.

У Уједињеном Краљевству (Енглеска, Шкотска, Велс и Северна Ирска) политички мандат траје пет година, а будући да је Конзервативна странка побједила на посљедњим изборима у децембру 2019. године, сљедећи избори према слову закона морају да се одрже до јануара 2025. године.

По пребројавању гласова, краљ ће затражити од лидера странке са највише посланика да постане премијер и направи владу.

Ако ниједна странка не буде имала већину посланика - што значи да не може да изгласава законе само са властитим посланицима - резултат је блокирани или замрзнути парламент, напомиње британски јавни сервис.

У том тренутку, највећа странка би могла да одлучи да формира коалициону владу са још неком странком или да функционише као мањинска влада, рачунајући на гласове других странака да би изгласавала законе.