latinica  ћирилица
03/07/2024 |  21:35 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Представљени "Фото записи" Здравка Згоњанина

У Народној библиотеци у Новом Граду вечерас је представљено дјело "Фото записи" Здравка Згоњанина Баће као трећа манифестација у оквиру 14. Пјесничких сусрета Поткозарја.
Нови Град, представљено дјело Фото записи - Фото: СРНА
Нови Град, представљено дјело Фото записиФото: СРНА

Директор Библиотеке Маја Јованић Костадиновић рекла је да је Згоњанин један од иницијатора пјесничких сусрета и да је заслужио да у оквиру ове манифестације има посебно вече.

Она је навела да промоцију прати изложба фотографија Здравка Згоњанина.

Згоњанин је рекао да дјело има 11 поглавља, те да су заступљене фотографије које је он снимао.

- На фотографијама су старе куће, светиње Српске православне цркве, музеји. Осим тога, у дјелу је преглед 80 сусрета са писцима из Републике Српске, БиХ, Србије, окружења, рецензије мојих дјела  рекао је Згоњанин.

Он је истакао да му је драго што се дјело представља у његовом родном граду.

Рецензент Ранко Павловић сматра да су "Фото записи" Згоњанинова тестаментална књига.

- Неко тестаментом оставља кућу, стан, земљу. Баћо оставља своје духовно благо, не појединцу него свом роду - рекао је Павловић.

Он је додао да је књига вишеструко значајна, да фотографије свједоче о времену и имају умјетничку вриједност.

- У другом дијелу је избор његове поезије. Згоњанин воли људе, културу, поезију, књигу, покретач је бројних манифестација и може се рећи да је мултимедијални стваралац - навео је Павловић.

Пјеснички сусрети Поткозарја почели су у понедјељак, 1. јула, отварањем изложбе младих ликовних умјетника у Народној библиотеци у Новом Граду.

Централна манифестација одржана је синоћ уз учешће Жељка Галоње, Неде Гаврић, Милана Ракуља, Александре Чворовић, Срећка Марчете и Ирене Станковић.

Сутра ће бити одржана промоција монографије "80 година Гимназије "Петар Кочић" Нови Град аутора Драге Тодића.

Пјеснички сусрети Поткозарја одржавају се у склопу Петровданских дана, манифестација организованих поводом Дана општине Петровдана.