latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:32 | Аутор: СРНА

Дјечије позориште у 68. сезони забиљежио 184 извођења

Луткарском представом "Три прасета" Дјечије позориште Републике Српске озваничило је завршетак 68. сезоне националног театра за дјецу Српске, коју су обиљежила 184 извођења представа, док је план да нову сезону отвори луткарска представа "Принцезине поцијепане ципелице", у режији Славча Маленова из Бугарске.
Представа "Три прасета и још једно" -
Представа "Три прасета и још једно"

Рад на овој представи почиње у октобру, паралелно са 23. Међународним фестивалом позоришта за дјецу, који ће од 13. до 19. октобра представити ансамбле из 15 држава свијета, саопштено је Дјечијег позоришта Српске.

Из овог театра су подсјетили да је 68. сезону званично отворила премијера "Црвенкапице", у режији Људмиле Федорове, након чега су слиједиле још три премијере - "Бајка о малом Николи", у режији Емилије Мрдаковић, "9 живота маце Лукаса", у режији Вање Јовановића и "Три прасета", у режији Браниславе Стефановић.

- Иза ансамбла Дјечијег позоришта у 68. сезони је 184 извођења, а представе је гледало више од 30.000 посјетилаца. Позориште је играло у Добоју, Приједору, Мркоњић Граду, Билећи, Гацку, Градишци, Лакташима, Фочи, Новом Граду и другим локалним заједницама, у којима нас је публика дочекала са одушељвењем - навели су из Дјечијег позоришта Српске.

Позориште је учествовало и на бројним међународним фестивалима, те је представа "Седам гавранова", у режији Јакуба Максимова, освојила Гран при на 12. Луткарском бијеналу у Бугојну, уз који је добила и још двије награде - за најбољу драматургију и награду за најбољу креацију лутака.

Представа "Седам гавранова" била је и у селекцији 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица и освојила Гран при жирија публике.

Представа "Био једном један лав" у режији Николе Бундала учествовала је на 3. Међународном луткарском фестивалу у Мостару гдје је освојила три награде - за најбољу музику, глумачку награду Николи Милаковићу и награду за најбољег глумца Ђорђу Јанковићу.

"Лав" је учествовао и на 29. Међународном луткарском фестивалу ЛУТ фест у Источном Сарајеву гдје је освојио награду Нови изазови луткарству.

- Круна за "Лава" догодила се на 18. Дечјем позоришном фестивалу Позориште Звездариште у Београду, гдје је у импресивној и завидној конкуренцији са једанаест представа из региона, бањалучка представа, проглашена најбољом и освојила Гран при - навели су из Позоришта.

Ова представа Дјечијег позоришта није оставила равнодушним ни селектора 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу "Мале даме и мала господа" у Анкари, у Турској.

- Тако су наши глумци боравили у Анкари од 24. до 29. априла и на турском језику одиграли шест представа у организацији Генералне дирекције Турских државних позоришта - навели су из позоришта.

Том приликом "Лав" је награђен Специјалном плакетом Фестивала.

- По броју извођења, Дјечије позориште играло је своје представе сваки други дан, што и 68. сезону сезону позиционира као успјешне дане и мјесеце преданог рада за најмлађе - закључили су из овог позоришта.