latinica  ћирилица
03/07/2024 |  16:46 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: У току реконструкција Техничко-економског блока (ВИДЕО)

У току су радови на реконструкцији, доградњи и опремању објекта Техничко-економског блока УКЦ-а Републике Српске. Пројекат подразумијева реконструкцију котловнице, изградњу система за хлађење и гријање објеката и санацију кухиње. Извођач радова је аустријска компаније ВАМЕД, а његова вриједност је око 15 милиона евра.
УКЦ Српске: Реконструкција Техничко-економског блока - Фото: РТРС
УКЦ Српске: Реконструкција Техничко-економског блокаФото: РТРС

Котлови на УКЦ-у Републике Српске стари су више од 40 година због чега је често долазило до кварова и престанка гријања. Изградњом нове котловнице, до краја године трајно ће бити ријешено питање гријања у највећој здравственој установи Српске. Ускоро би требало да буде ријешен и један од горућих проблема - хлађење Централног медицинског блока.

- Хлађење ћемо ријешити негдје почетком августа, а гријање негдје до краја године. Надам се да ће бити испоштовани рокови. Истовремено,  наше пацијенте молимо за стрпљење овај мјесец док то не завршимо - рекао је генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић.

Представници извођача радова, компаније Вамед, истакли су да је посао веома комплексан и захтјеван и да улажу велике напоре да се испоштуу рокови и пројекат заврши на вријеме.

- Овај пројекат има своје изазове. Један од њих је да треба обезбиједити константно напајање као што су вода, медицински гасови, електрична енергија...Сваки пројекат има своје специфичности, али радећи тимски и ангажујући експерте на сваком пољу, надамо се да ћемо успјети са превазиђемо и непредвиђене околности - каже Мартин Тремл, генерални директор ВАМЕД-а.

Посљедњих 20 и више година, Влада Републике Српске интензивно улаже у развој здравственог сектора, изградњом нових капацитета и реконструкцијом постојећих.

- Посебно је фокус на нашем УКЦ-у Републике Српске, као навишој здравственој установи у Републици Српској, где смо уложили велике напоре и огромна средства и дигли на максималан ниво саму здравствену заштиту. Овим пројектом реконструкције и изградње новог Техничко-економског блока ми ћемо комплетирати и заокружити цјелину у УКЦ-у Републике Српске - нагласио је помоћник министра здравља Републике Српске Миленко Дулић.

У оквиру овог пројекта биће санирана и кухиња, чиме УКЦ Српске добија савремени таблет-систем за дистрибуцију хране.