latinica  ћирилица
03/07/2024 |  12:48 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

У УКЦ Српске оперисана анеуризма трбушне аорте (ФОТО)

Љекарски тим Универзитетског клиничког центра Српске, са одјела за васкуларну хирургију остаће забиљежени у медицинској литератури као први који су урадили операцију анеуризме трбушне аорте, која је опасна по живот пацијента.
У УКЦ Српске оперисана анеуризма трбушне аорте - Фото: Уступљена фотографија
У УКЦ Српске оперисана анеуризма трбушне аортеФото: Уступљена фотографија

Из болнице у Добоју пацијент је упућен у Клинику за васкуларну хирургију УКЦ-а Српске, успјешно је оперисан и опоравак пролази добро.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић изјавио је новинарима да је то још један доказ да ова болница озбиљно и вриједно ради.

- Доказ томе је да смо урадили операцију која се можда не може радити у веома престижним центрима Европе и свијета. Радимо и даље на унапређењу нашег здравственог система, на едукацији особља и набавци најбоље опреме - рекао је Ђајић.

Он је честитао сарадницима на овом великом успјеху, те обећао и даље велику подршку свим запосленим на УКЦ-у и едукације у најпрестижнијим установама Европе и свијета.

Начелник Клинике за васкуларну хирургију УКЦ-а Миланко Максић рекао је да је код пацијента забиљежен казус, тип анеуризме.

Максић је навео да је у васкуларној хирургији 30 година и да нигдје у медицинској литератури нема такозвана тубуларна аорта, односно "цијев која има свој слијепи завршетак".

- Анеуризме се раде широм свијета, милиони су урађени, али овог типа још нико није објавио - рекао је Максић, те додао да је операција трајала два и по часа.

Он је навео да је поносан на установу у којој ради, као и на колеге, истичући да су овакве операције резултат тимског рада.

Оперисани пацијент Милован Божић /70/ из Добоја захвалио је комплетном особљу УКЦ-а Српске, али и екипи љекара у Добоју.

- Захваљјујем се тиму и доктору Ђајићу који ме оперисао 1998. године када сам имао мождани удар. Хвала свима - рекао је Божић.