latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:59 | Аутор: СРНА

Весић: Поштовати Дејтон и специјалне односе Србије и Српске

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић поручио је да је Србија један од гараната Дејтона и жели да се он поштује, као и специјални односи Србије са Српском.
Горан Весић (фото: Предраг Митић / МГСИ РС) -
Горан Весић (фото: Предраг Митић / МГСИ РС)

- И то право намјеравамо да користимо, те да афирмишемо наше односе и везе. Важно је да се држимо заједно у овим тешким временима која долазе и да одговоримо на различите притиске како бисмо опстали на овим просторима - рекао је Весић у Бањалуци након састанка са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојаном Випотником.

Весић је истакао да је за Србију важно да покаже да српски народ заједнички ради, иако је у различитим земљама.

- Поштујемо све границе - нагласио је Весић.

Весић је рекао да да Декларација са Свесрпског сабора у Београду није одговор на спорну за Србе Резолуцију о Сребреници усвојену у УН, већ посљедица специјалних односа Српске и Србије, дозвољених Дејтонским споразумом.

- Резолуција и њени инспиратори са бошњачке стране који су покушали да, зарад својих циљева, инструментализују жртве у Сребреници, само су погоршали односе у региону и у БиХ, те нанијели штету заједничком животу овдашњих људи - рекао је Весић.

Весић је навео да такве резолуције, како се показало, не треба користити за рјешавање било каквих унутрашњих политичких питања, јер наносе штету људима.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и закључке у вези са овим документом са Свесрпског сабора у Београду.