latinica  ћирилица
03/07/2024 |  10:51 ⇒ 11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Много изазова имамо, велике снаге окупљене у региону

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, послије сједнице проширеног колегијума начелника Генералштаба у касарни "Бањица 2" да је тај састанак одржан како би се анализирали сви недостаци и шта је то што је неопходно да се исправи, као и да се анализирају безбједносне пријетње и ситуација у региону.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Он је навео да има много изазова и како је рекао, велике снаге су окупљене у региону.

- Једанпут или два пута годишње имамо те састанке и на њима анализирамо све недостатке и шта је то што је неопходно да исправимо у нашем раду и такође анализирамо безбједносне пријетње, анализирамо ситуацију у региону. У складу са тим доносимо и одређене одлуке. Србија, односно опрема и наоружање Војске Србије се модернизују, увећавају и унапређују као и убојна средства - рекао је Вучић.

Додао је да оно чиме нису задовољни, то је попуна, односно бројем људи, нарочито то на сјеверу Србије, у Београду и Војводини.

- Много изазова имамо, велике снаге су окупљене у региону из различитих разлога, од значајних снага сусједних земаља до огромног броја НАТО припадника на Косову и Метохији у овом тренутку, то 4534. Ми рачунамо на добру сарадњу са КФОР-ом и НАТО трупом и вјерујемо да ће допринијети стабилизацији прилика на Косову и Метохији. У овом тренутку имате у оквиру мисије ЛТА 1.500 НАТО војника у БиХ које су појачане нечим што је новина, то су стратешке резерве које је поставила Европска унија и оне не налазе се на тој територији већ на територији суседних земаља Румуније, Мађарске, Бугарске. Такође увјерени смо да ни на који начин неће бити употребљене против било српског народа, било Републике Србије - рекао је Вучић.