latinica  ћирилица
02/07/2024 |  20:05 ⇒ 22:08 | Аутор: sputniknews.com

Грушко са државним врхом Србије о Републици Српској, КиМ и Украјини

Замјеник шефа дипломатије Русије Александар Грушко током разговора са шефом српске дипломатије Марком Ђурићем у Београду указао је на одговорност Запада за ескалацију кризе у Украјини, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Ђурић и Грушко  (Фото:x.com/markodjuric) -
Ђурић и Грушко (Фото:x.com/markodjuric)

Како се истиче, замјеник министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко разговарао је у Београду 1-2. јула са министром спољних послова Републике Србије Марком Ђурићем.

Одвојени разговор је имао и са предсједником Србије Александром Вучићем, премијером Милошем Вучевићем, потпредсједником Владе Александром Вулином, потпредсједником Владе Ивицом Дачићем и министром без портфеља у Влади Србије Ненадом Поповићем.

- Разговарано је о широком спектру питања билатералне сарадње, актуелним међународним питањима и практичним аспектима сарадње у УН и другим међународним организацијама. Констатована је блискост приступа кључним елементима савремене агенде, укључујући формирање праведног, полицентричног свјетског поретка заснованог на Повељи УН - истиче се у тексту.

Посебна пажња посвећена је косовском питању. Истакнута је потреба ослањања на међународно право, фундаменталну резолуција Савјета безбједности УН 1244, важност спровођења обавеза које проистичу из дијалога заинтересованих страна, прије свега, формирање Заједнице српских општина, са значајним извршним овлашћењима.

- Размијењена су мишљења о ситуацији на Балкану, са акцентом на стање у БиХ, поштовање Дејтонског споразума и заштиту легитимних права и интереса Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Руска страна је указала на одговорност Запада за распиривање и погоршање кризе око Украјине, акције блокирања могућности за политичко рјешавање сукоба и покушаје да се створи илузија да постоји широка међународна подршка "формуле Зеленског", која нема везе са стварношћу и која је осуђена на неуспјех.

- Размотрен је ток имплементације споразума који су договорени на највишем и високом нивоу, реализација кључних заједничких пројеката руско-српске сарадње у сферама од обостраног интереса - закључује се у саопштењу.