latinica  ћирилица
03/07/2024 |  07:54 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бразилу ће се сваке године обиљежавати "Дан краља Пелеа"

Бразил ће славити национални "Дан краља Пелеа" 19. новембра сваке године, обиљежавајући датум када је фудбалска легенда постигао 1.000. гол у каријери 1969. године.
Маузолеј Пелеу (фото: EPA-EFE/Sebastiao Moreira) -
Маузолеј Пелеу (фото: EPA-EFE/Sebastiao Moreira)

Бразилска влада је објавила да је предсједник Луис Инасио Лула да Силва усвојио закон којим се прописује одавање почасти троструком освајачу Свјетског првенства Пелеу, који је преминуо 29. децембра 2022. године у 82. години.

Датум одабран за обиљежавање је дан када је Пеле постигао гол из пенала за Сантос против Васка Де Гаме, што се сматра његовим 1.000. голом у каријери. Неки историчари фудбала доводе у сумњу да је баш тај гол Пелеов 1.000 у каријери.

Пеле је након тог гола искористио прилику и одржао кратак политички говор у ком је рекао да Бразил треба боље да брине о својој дјеци. Бразил је тада био под војном диктатуром која је почела 1964. и завршила се тек 1985. године.

- Ово је заслужено признање за једног од најважнијих и најутицајних људи не само у бразилском фудбалу, већ и у свјетском спорту - изјавио је сенатор Хорхе Кајуру.