latinica  ћирилица
30/06/2024 |  21:54 ⇒ 21:59 | Аутор: СРНА

Завршен Позоришни академски фестивал

Извођењем представа "Хекаба" студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и "Разлози за живот" Факултета драмских уметности из Београда вечерас је у Бањалуци завршен трећи Позоришни академски фестивал.
Академија умјетности - Фото: РТРС
Академија умјетностиФото: РТРС

Бањалучка публика имала је прилику да током четири дана фестивала види седам представа које су одигране, као и остали програмски садржаји, у новоотвореном Студентском културном центру у Универзитетском граду, у који је уложено 2.300.000 КМ из капиталних инвестиција Владе Републике Српске.

У оквиру пратећег програма фестивала реализована је сарадња са Руским иснтитутом позоришне умјетности, а у Бањалуку су стигли и еминентни професори из Москве.

Професор на Руском институту позоришне умјетности и шеф режијског одсјека Екатерина Гранитова изјавила је Срни да је било занимљиво стећи искуства од професора и студената са Академије умјетности.

- Драго ми је што сам имала прилику да видим план и програм бањалучке Академије умјетности и какав је однос између студената и професора. Толико тога смо видјели за само неколико дана - рекла је Гранитова, која је одушевљена природом коју има Бањалука, гостопримљивим људима и укусном храном.

Гранитова је истакла да је кампус у Универзитетском граду у Бањалуци прилагођен младим људима.

Према њеним ријечима, план и програм руског института прилагођен је усавршавањању, истраживању и комуникацији између студента и професора.

Она је подсјетила да је систем Константина Станиславског написан отприлике прије стотињак година, а фокусира се на развој реалних карактера на сцени, те истакла да је од тада до данас било одређених промјена.

Професор Роберт Елкибајев рекао је Срни да му је част што је у новоотвореном Студентском културном центру имао прилику да одржи прву радионицу.

Он је навео да се, осим физичке спремности глумца, данас све више обраћа пажња на узајамну психофизичку радњу на позоришној сцени.

Организатори ПАФ-а су Академија умјетности Бањалука и Центар за визуелну умјетност.

Фестивал окупља студенте драмских и сродних умјетности академија и факултета из цијелог региона, пружајући им прилику за размјену знања, искустава, али и промоцију.