latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:32 ⇒ 11:38 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Дипломатија која долази из бошњачког народа још једном обрукала БиХ (ВИДЕО)

БиХ дипломатија и то онај дио који долази из бошњачког народа није пропустио ни једну прилику да обрука БиХ, а тако је било и овога пута, рекао је за РТРС декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин, коментаришући одбијање надлежне институције у Загребу да дају сагласност да за војне аташее при Амбасади БиХ у главном граду Хрватске буду именовани бригадири Мирсад Стабанчић и Изудин Скопљак.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- У дипломатској пракси ово су ријетки случајеви и не дешавају се сваки дан. Предложени су људи који не могу по дипломатским правилима, принципима и стандардима обављати те дужности и због тога је Хрватска одбила да изда агреман - истакао је Жупљанин.

Жупљанин је за овај потез оптужио БиХ дипломатију, која покушава да игра на карту само једног народа.

- То је тврдоглавост и упорност  махаласка и шибицарска дипломатија која мисли да може да се игра са читавим свијетом. Ма шта ми појединачно мислили о Хрватској, то је озбиљна држава, чланица ЕУ, држава која настоји да се држи стандарда. Овдје је погубан потез био кадровика из реда бошњачког народа. Упорно су гурали имена за која су знали да не могу проћи. С друге стране у БиХ дипломатији нема никаквих правила. Ако узмемо и анализирамо понашаље првог дипломате Елведина Конаковића, па представника у Уједињеним нацијама Златка Лагунџије, видимо да је то мимо свих стандарда. Дипломатија је веома озбиљна ствар, нешто што представља земљу, а толико је стара да су сви стандарди и правила понашања познати - поручио је Жупљанин.

Жупљанин је нагласио да ће се односи компликовати у свим питањима.

- Мора се знати да постоји стандард у коме се припадницима српског народа, за оне који су и примирисали рат, или били дјеца за вријеме ратних сукоба, не дозвољава им се и праве им се сметње да заузму било какву позицију у дипломатији. То Република Српска поштује па и на своју штету. С друге стране бошњачка политичка елита покушава ратни призвук да унесе у све своје активности и дјеловања. То ће највише штетити самој БиХ. Таква дјеловања и таква политика више урушавају БиХ него што они стављају на терет Републици Српској, Милораду Додику или неком другом - закључио је Слободан Жупљанин.