latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:26 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Олујно невријеме погодило Требиње – грађани пријављују штету (ФОТО/ВИДЕО)

Jако невријеме захватило је јутрос крајњи југ Републике Српске. Јак вјетар, у Требињу, рушио је све пред собом.
Требиње невријеме - Фото: РТРС
Требиње невријемеФото: РТРС

Тренутно стање је повољније у односу на јутрос, када је вјетар, чија је брзина достизала 97 километара на час, рушио стабла, дизао дијелове кровова. Једној породици, у Старом граду, поломљено стабло упало је кроз кров и плафон у кућу, ради се о страом објекту, гдје је штета огромна и није безбједно за даљи боравак породице.

Оштећени су такође, бројни аутомобили, који су били паркирани испод дрвећа. Све екипе за рашчишћавање су на терену, а према посљедњим информацијама, све градске и приградске улице су проходне. Тренутно засиједа Штаб за ванредне ситуације Града Требиње.

Невријеме, праћено јаким вјетром, ломило је стабла и блокирало прилазе појединим улицама и друштвеним установама. У Оперативни центар Цивилне заштите стигло је више од двадесет пријава о оштећењима кућа, аутомобила и друге имовине. Невријеме је Требињце пробудило нешто прије шест часова.

Од раног јутра све дежурне екипе су на терену, а највише посла имале су око уклањања стабала и грања, чишћењу одводних канала и шахтова.

Све екипе добровољних ватрогасних друштава, припадници Тероторијалне ватрогасне јединице, Цивилне заштите Града и Хидроелектрана на Требишњици, ЈУ Екологија и безбједност, појединих предузећа укључене су у рашчишћавање. Поједина дрвећа вјетар је ломио у стаблу.

- Локалне саобраћајнице су проходне, ниједно насеље није било имуно на невријеме - рекао је шеф Цивилне заштите Града Требиње Немања Сорајић.

Према информацијама из Херцеговинапутева, сви магистрални и регионални правци су проходни, мада се, на појединим дионицама, саобраћај одвијао успорено.

- Дежурне екипе су све на терену, чак смо повукли и додатно људство са механизацијом - изјавио је инжењер у одржавању путева, Херцеговинапутеви а.д. Требиње Љубиша Маџар.

Према информацијама из Противградне превентиве, испаљено је тридесет противградних ракета у подручју Зубаца, Љубомира и Поповог поља. На појединим микролокалитетима град је оштетио засаде поврћа, воћарских култура и винове лозе.