latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Којић: Формирање предмета о списку сребреничких жртава - први корак ка доказивању истине

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини направило је први корак ка доказивању истине формирањем предмета у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводи да су живи, а уписани да су као жртве страдале у Сребреници, рекао је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Ми као породице српских жртава, али и као они који знају неке од људи који су на списку, очекујемо да ће то бити лак посао, али ако знамо да је БиХ протекторат, очекујемо да ће западне земље упетљати своје прсте у све то и на сваки могући начин покушати да уруше тај процес - истакао је Којић.

Када је ријеч о правосуђу, он је констатовао да странци имају два задатка која су им приоритет - први је забранити предсједнику Републике Српске Милораду Додику политичко дјеловање, а други осудити било ког појединца за негирање геноцида како би кренули са подизањем оптужница против свих који кажу јавно оно што су рекли стручњаци, а то је да геноцида над муслиманима није било.

Он је напоменуо да на тај начин желе да скрену пажњу са чињеница које су породице заробљених и погинулих бораца и несталих цивила изнијеле у јавност, а што у потпуности руши лажни мит о лажном геноциду.

- Због тога позивам руководство Републике Српске да на све руководне позиције именује људе који имају храбрости, морала и одлучности да јавно кажу истину - рекао је Којић.

Он је поручио да дезертерима и људима без става нема мјеста на одговорним функцијама, јер такви људи само помажу Мајклу Марфију, Кристијану Шмиту и свима који желе да Република Српска нестане.

Окружно јавно тужилаштво Бијељина формирало је предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводи да су живи, а уписани да су као жртве страдале у Сребреници, речено је Срни у овом тужилаштву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ, те је на конференцији за новинаре у Сребреници показао списак из ЦИПС-а на којем се налазе 87 лица која су жива, а чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

Срна је објавила списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић раније је изјавио да је на спомен-обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.