latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:42 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Слободна трговина између Србије и Кине велика шанса (ВИДЕО)

На снагу је ступио Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, који омогућава преференцијални приступ кинеском тржишту за производе српског поријекла.
Слободна трговина између Србије и Кине (Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ) -
Слободна трговина између Србије и Кине (Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ)

Споразум се односи на око 20.000 артикала, а без царине од данас може да се извози њих око 60 одсто. Србија је трећа европска земља која има овакав споразум са Кином.

Свјежа јабука, боровница, сува шљива, свјеже јунеће месо – неки су од производа које од данас Србија може да извезе у Кину без царина. По много повољнијим условима у Кину се могу пласирати, између осталог, и фармацеутски производи, производи хемијске и машинске индустрије. Надлежни споразум виде као велику шансу за Србију.

Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине Србије, рекао је да је ово важан споразум за будућност српске економије, али истовремено и огроман посао како би били искориштени сви потенцијали овог споразума са тржиштем које има више од 1,4 милијарде потрошача.

Ли Минг, амбасадор Кине у Србији, навео је да ће према споразуму, Кина и Србија међусобно укинути царине на 90 одсто тарифних ознака.

Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије, појаснио је да споразум Србији омогућава лакши приступ великом кинеском тржишту, јефтинији, бесцарински извоз, а самим тим и конкурентнији извоз, те повољнији увоз, набавку сировина, репроматеријала, полупроизвода и опреме из Кине, потребних за производњу у српској индустрији.

Прве бенефите осјетиће произвођачи пољопривредно-прехрамбених производа. Без царине у Кину може и свјежа јунетина, а у наредних десет година у режиму слободне трговине биће и остале врсте и производи од меса и млијека.

Небојша Милосављевић, директор Управе за заштиту биља, каже да ће од данас у режиму без царине бити свежа јабука, прерађевине од поврћа, џемови, сјеменска роба, раж, пшеница и остало. Иначе, како истиче, ријеч је о производима на које се дуго чекало да буду на тој листи.

Тамара Бошковић, Управа за ветерину, каже да је Србија до сада успјела да добије слободно тржиште за извоз јагњећег и јунећег меса, млијечних производа, те за мед и пчелиње производе.

Више од 50 одсто производа, који се пласирају у Кину, мора бити произведено у Србији. У наредним годинама смањиваће се и укидати царине на још неке производе.

Бојан Станић, аналитичар Привредне коморе Србије, каже да ће од 20 до 30 одсто производа такође бити ослобођени царине, али у  периоду прилагођавања од пет до десет година. Каже да остаје само десетак одсто производа који ће остати под царинском заштитом, јер је ријеч о стратешким производима, битним и за једну и за другу земљу.

Повлашћени приступ огромном кинеском тржишту ставља компаније из Србије у много бољи положај у односу на оне из Европе и окружења. Очекује се да ће утицати на знатно повећање извоза, проширење инвестиционих и производних капацитета и јачање привредне активности.